Zelenskyy beweert nieuwe Russische oorlogsmisdaden, vraagt om hulp als Biden zich bij NAVO-partners voegt voor spoedtop over oorlog in Oekraïne

[Tijdens de koude oorlog wisten wij waar wij stonden, na het slechten van de muur is er een grens weggevallen. Wat niet inhoud dat oude sentimenten daarmee ook waren geslecht. Politieagent Amerika heeft nog steeds Globalistische ambities, ze worden nu anders ingekleed]

Kyiv, Oekraïne – De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy riep mensen wereldwijd op om donderdag in het openbaar steun te betuigen aan zijn land, voordat hij zich richtte tot president Biden en andere NAVO-leiders die in Brussel bijeen waren ter gelegenheid van de maandelijkse verjaardag van de Russische invasie

“Kom naar jullie pleinen, jullie straten. Maak je zichtbaar en laat je horen,” zei Zelenskyy in het Engels tijdens een emotionele videotoespraak eind woensdag. “Zeg dat mensen ertoe doen. Vrijheid is belangrijk. Vrede is belangrijk. Oekraïne is belangrijk,” drong hij aan in de boodschap, die in het donker werd opgenomen in de buurt van de presidentiële kantoren in Kiev.

Zelenskyy vroeg de alliantie om “effectieve en onbeperkte” steun aan Oekraïne, inclusief alle wapens die het land nodig heeft om de Russische aanval af te slaan.

“Ja, het is waar – we maken geen deel uit van de alliantie,” zei Zelenskyy in een voorbereidend commentaar. “Het voelt alsof we in de ‘grijze zone’ tussen het Westen en Rusland zitten. Maar we verdedigen al onze gemeenschappelijke waarden. En wij zijn slimme mensen! En we verdedigen al deze waarden nu al een maand! Een maand van heldhaftig verzet. Een maand van het donkerste lijden.”.

Biden arriveerde donderdagochtend op het NAVO-hoofdkwartier om met collega NAVO-leiders nieuwe sancties tegen Rusland te bespreken en hoe dergelijke maatregelen, samen met meer militaire hulp voor Oekraïne, gecoördineerd kunnen worden. Het Witte Huis kondigde al snel een nieuwe ronde sancties aan tegen Russische defensiebedrijven en honderden Russische elites, waaronder alle 328 leden van de Doema, het Russische parlement.

Een hoge ambtenaar van de regering zei ook dat de VS “overleg pleegt” met bondgenoten om antischipraketten aan Oekraïne te leveren, iets waar Zelenskyy in zijn opmerkingen om vroeg.

De Franse president Emmanuel Macron, president Biden, de Britse premier Boris Johnson en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg komen aan bij een vergadering tijdens een NAVO-top in het hoofdkwartier van de alliantie in Brussel op 24 maart 2022.
GONZALO FUENTES/REUTERS

Aan de vooravond van een ontmoeting met de heer Biden hebben de landen van de Europese Unie hun handtekening gezet onder nog eens $550 miljoen aan militaire hulp voor Oekraïne. Het Witte Huis kondigde donderdag aan dat het nog eens 1 miljard dollar aan humanitaire hulp toezegt om Oekraïners te helpen die door het conflict ontheemd zijn geraakt, en zei dat de VS tot 100.000 Oekraïners zouden verwelkomen om de vluchtelingencrisis in Europa te helpen verlichten.

De president had ook een ontmoeting met de geïndustrialiseerde landen van de G7 en de Europese Raad in een reeks vergaderingen later op donderdag. De leiders van de G7 zeiden dat ze “verenigd zijn in onze vastberadenheid om vrede en stabiliteit te herstellen en het internationaal recht te handhaven”.

Vier nieuwe NAVO-gevechtsgroepen, die gewoonlijk tussen 1.000 en 1.500 manschappen tellen, worden ingezet in Hongarije, Slowakije, Roemenië en Bulgarije. Alleen Oekraïne staat tussen de grenzen van al deze Oost-Europese naties en Rusland.

NAVO-chef Jens Stoltenberg zei donderdag bij de aankomst van de heer Biden en andere leiders dat de Russische president Vladimir Poetin “een grote fout heeft gemaakt, en dat is een oorlog beginnen tegen een onafhankelijke soevereine natie.” Poetin, zei Stoltenberg, heeft de kracht van het Oekraïense volk onderschat, de moed van het Oekraïense volk en hun strijdkrachten.”

Stoltenberg zei dat de NAVO zowel de omvang als de paraatheid van haar militaire aanwezigheid in Oost-Europa verhoogt om rekening te houden met “een nieuwe veiligheidsrealiteit”. Hij gaf een algemene opsomming van troepenuitbreidingen die in de lucht, op zee en op het land moeten worden genomen, waaronder “aanzienlijke aantallen gevechtsschepen” die “op permanente basis” worden ingezet. Hij zei dat de alliantie “meer oefeningen zal houden, waarbij de nadruk ligt op collectieve verdediging en interoperabiliteit”.

De NAVO-bondgenoten kondigden donderdag aan dat ze de termijn van Stoltenberg hebben verlengd tot 30 september 2023. Deze zou aan het eind van de zomer aflopen. Stoltenberg zei dat de NAVO-bondgenoten dubbel zo hard werken om de afspraken over defensie-uitgaven na te komen.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei woensdag dat de VS formeel heeft vastgesteld dat Russische troepen oorlogsmisdaden hebben begaan in Oekraïne, en hij zei dat Washington en zijn NAVO-bondgenoten zich zullen inspannen om hen ter verantwoording te roepen. Biden had al gezegd dat hij Poetin als een oorlogsmisdadiger beschouwt.

https://www.cbsnews.com/video/us-declares-russia-committed-war-crimes-in-ukraine/

“We hebben talrijke geloofwaardige berichten gezien over willekeurige aanvallen en aanvallen die opzettelijk gericht zijn op burgers, evenals andere wreedheden,” zei Blinken. “De Russische strijdkrachten hebben flatgebouwen, scholen, ziekenhuizen, kritieke infrastructuur, burgervoertuigen, winkelcentra en ambulances vernietigd, waardoor duizenden onschuldige burgers gedood of gewond zijn geraakt. Veel van de locaties die door de Russische strijdkrachten zijn getroffen, waren duidelijk herkenbaar als in gebruik door burgers.”

Zelenskyy vertelde de NAVO-top op donderdag over een andere vermeende Russische schending van het oorlogsrecht, waarbij hij beweerde dat Poetins strijdkrachten opnieuw verboden wapens hadden gebruikt.

“Vanmorgen zijn er trouwens fosforbommen gebruikt. Russische fosforbommen. Volwassenen werden opnieuw gedood en kinderen werden opnieuw gedood,” zei Zelenskyy, verwijzend naar vernietigende brandmunitie die verboden is door de Conventie van Genève, die Rusland, net als vrijwel alle andere grote naties, heeft ondertekend.

De regering-Biden kondigde donderdag aan dat de VS tot 100.000 ontheemde Oekraïense vluchtelingen zal opnemen.

Het Russische leger presteert nog steeds ondermaats

Toen Rusland zijn invasie ontketende in Europa’s grootste militaire offensief sinds de Tweede Wereldoorlog, leek een snelle omverwerping van de Oekraïense regering mogelijk. Maar een maand na de gevechten is Moskou vastgelopen in een slopende militaire uitputtingsslag.

In zijn laatste update zei Rusland op 2 maart dat bijna 500 soldaten waren gedood en bijna 1.600 gewond. De NAVO schat echter dat tussen de 7.000 en 15.000 Russische troepen zijn gedood; dit laatste cijfer is ongeveer wat Rusland in een decennium van gevechten in Afghanistan heeft verloren.

Een hoge militaire functionaris van de NAVO zei dat de schatting van het bondgenootschap was gebaseerd op informatie van de Oekraïense autoriteiten, op wat Rusland – al dan niet opzettelijk – heeft vrijgegeven en op inlichtingen uit open bronnen. De functionaris sprak op voorwaarde van anonimiteit op grond van door de NAVO vastgestelde grondregels.

Oekraïne beweert ook zes Russische generaals te hebben gedood. Rusland erkent slechts één dode generaal.

De Oekraïense marine zei donderdag dat ze het Russische schip Orsk tot zinken had gebracht in de Zee van Azov, nabij de havenstad Berdyansk. Er werden foto’s en videobeelden vrijgegeven van vuur en dikke rook die uit het havengebied kwamen. Rusland gaf niet meteen commentaar op de claim.

Rusland heeft de haven sinds 27 februari in handen, en de Orsk had er op maandag pantservoertuigen ontscheept voor gebruik in het offensief van Moskou, zei het Zvezda TV-kanaal van het Russische ministerie van Defensie eerder deze week. Volgens het rapport was de Orsk het eerste Russische oorlogsschip dat Berdyansk binnenvoer, dat ongeveer 50 mijl ten westen van de kust van de belegerde stad Mariupol ligt.

Biden waarschuwde eerder deze week dat met Poetin’s rug “tegen de muur”, er een “duidelijk teken” was dat de Russische leider overweegt chemische of biologische wapens in Oekraïne los te laten.

https://www.cbsnews.com/video/biden-warns-of-potential-russian-chemical-attack-ahead-of-nato-summit/

Oekraïne heeft weinig informatie vrijgegeven over zijn eigen militaire verliezen, en het Westen heeft geen schatting gegeven, maar Zelenskyy zei bijna twee weken geleden dat ongeveer 1.300 Oekraïense troepen waren gedood.

Nu de grondtroepen van Poetin worden vertraagd of tegengehouden door op hol geslagen Oekraïense eenheden, bewapend met wapens die door het Westen zijn geleverd, bombarderen de troepen van Poetin doelen van veraf, waarbij ze terugvallen op de tactiek die ze gebruikten om steden in Syrië en Tsjetsjenië in puin te leggen.

Een hoge Amerikaanse defensiefunctionaris zei woensdag dat de Russische grondtroepen zich lijken in te graven en verdedigingsposities innemen 9 tot 12 mijl buiten Kiev, de hoofdstad, terwijl ze weinig tot geen vooruitgang boeken in de richting van het centrum van de stad. De functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak om militaire beoordelingen te bespreken, zei dat het erop lijkt dat de troepen niet langer proberen op te rukken naar de stad, en in sommige gebieden ten oosten van Kiev hebben Oekraïense troepen de Russische soldaten verder teruggedrongen.

In plaats daarvan lijken de Russische troepen prioriteit te geven aan de strijd in de oostelijke regio’s Luhansk en Donetsk in de Donbas, in wat een poging zou kunnen zijn om de Oekraïense troepen de pas af te snijden en te voorkomen dat ze naar het westen trekken om andere steden te verdedigen, zei de functionaris.

Moskou werpt opnieuw nucleair spook op

Ondanks bewijzen van het tegendeel, hield de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, vol dat de militaire operatie “strikt volgens plan” verloopt.

In een onheilspellend teken dat Moskou het gebruik van kernwapens zou kunnen overwegen, zei de hoge Russische ambtenaar Dmitry Rogozin dat het nucleaire arsenaal van het land het Westen zou helpen afschrikken om in Oekraïne in te grijpen.

“De Russische Federatie is in staat om elke agressor of agressorgroep binnen enkele minuten op elke afstand fysiek te vernietigen,” zei Rogozin, die aan het hoofd staat van het staatsbedrijf voor lucht- en ruimtevaart, Roscosmos, en toezicht houdt op faciliteiten voor de bouw van raketten. Hij merkte in zijn televisie-opmerkingen op dat de nucleaire voorraden van Moskou tactische kernwapens omvatten, ontworpen voor gebruik op slagvelden, samen met veel krachtiger intercontinentale ballistische raketten met een nucleaire kop.

Amerikaanse functionarissen waarschuwen er al lang voor dat de Russische militaire doctrine voorziet in een “escaleer om te deëscaleren”-optie waarbij kernwapens op het slagveld worden gebruikt om de vijand te dwingen zich terug te trekken in een situatie waarin de Russische strijdkrachten een dreigende nederlaag dreigen toe te brengen. Moskou heeft ontkend dergelijke plannen te hebben.

https://www.cbsnews.com/video/russian-forces-control-of-ukraine-nuclear-facilities-a-safety-threat-expert-says/

Rogozin, die bekend staat om zijn opschepperij, maakte niet duidelijk welke acties van het Westen als inmenging zouden worden beschouwd, maar zijn opmerkingen weerspiegelen vrijwel zeker de gedachten binnen het Kremlin. Poetin heeft het Westen gewaarschuwd dat een poging om een no-fly zone boven Oekraïne in te stellen, het Westen in een conflict met Rusland zou betrekken. Westerse landen hebben gezegd dat ze geen no-fly zone zullen instellen om Oekraïne te beschermen.

Zelenskiy merkte in zijn nationale toespraak op dat Oekraïne niet de gevechtsvliegtuigen of moderne luchtverdedigingssystemen heeft gekregen waarom het had gevraagd. Hij zei dat Oekraïne ook tanks en anti-scheepssystemen nodig heeft.

“We hebben ons een maand lang verdedigd tegen pogingen om ons te vernietigen, ons van de aardbodem weg te vagen,” zei hij.

Bron: https://www.cbsnews.com/news/russia-ukraine-war-nato-summit-zelensky/


Beheerder Vincent W Schoers

Copyright © 2021 door Zorgdatjenietslaapt.nl. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, of zogenaamde celebrity influencers.

Geef een antwoord