De wet op de opstand

Thomas Jefferson tekende de wet op de opstand in 1807 om een complot van Aaron Burr te verijdelen.

Met zijn politieke carrière in puin na de moord op Alexander Hamilton, wilde Aaron Burr land opeisen in het zuidwesten – en president Jefferson was van plan hem tegen te houden.

De Insurrection Act geeft Amerikaanse presidenten de bevoegdheid om militairen in actieve dienst in te zetten om de vrede te handhaven of te herstellen in tijden van crisis. In de 20e eeuw werd de wet op de opstand herhaaldelijk ingeroepen, het bekendst toen Dwight D. Eisenhower de 101e Luchtlandingsdivisie stuurde om de desegregatie van openbare scholen in Little Rock, Arkansas af te dwingen.

Maar de oorsprong van de wet op opstand gaat meer dan 200 jaar terug tot een bizar hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis, toen Aaron Burr een leger wilde oprichten en zijn eigen dynastie wilde vestigen in het Louisiana Territory of Mexico.

Burr, een gedecoreerde revolutionaire oorlogsofficier en senator uit New York, diende als vice-president tijdens de eerste ambtstermijn van Thomas Jefferson. Burr had grote politieke aspiraties, maar die werden de grond ingeboord nadat hij in 1804 zijn rivaal Alexander Hamilton in een duel had gedood.

Na duel met Hamilton, zet Burr zijn zinnen op Louisiana

Burr werd nooit gearresteerd of berecht voor de moord op Hamilton, maar het betekende het einde van Burr’s politieke carrière. Zonder vooruitzichten in Washington, D.C. of New York, zette Burr zijn zinnen op het Westen, namelijk het pas verworven Louisiana Territory en het Mexicaanse land in het Zuidwesten.

De details van het complot van Burr zijn nooit duidelijk geworden, maar het hield in dat hij een leger bijeenbracht om Mexico binnen te vallen onder het voorwendsel van een oorlog met Spanje, en vervolgens het veroverde land voor zichzelf te houden. Burr dacht een bondgenoot te hebben in Generaal James Wilkenson, commandant van het Amerikaanse leger en eerste gouverneur van het Louisiana Territory, maar toen geruchten over Burr’s complot uitlekten in de kranten, keerde Wilkenson zich tegen zijn mede-samenzweerder.

In een brief van 21 oktober 1806 gaf Wilkenson Jefferson de details van het complot, zonder Burr bij naam te noemen. Maar Jefferson was al zo bezorgd over Burr’s vreemde activiteiten dat hij zijn eigen brief aan staatssecretaris James Madison had gestuurd met de vraag of de grondwet hem de bevoegdheid gaf het leger in te zetten om een opstand te stoppen.

General James Wilkenson

In zijn antwoord zei Madison nee. “Het lijkt er niet op dat reguliere troepen kunnen worden ingezet, onder enige wettelijke bepaling, tegen opstanden,” schreef Madison, “maar alleen tegen expedities die buitenlandse landen als doel hebben.”

Zowel Jefferson als Madison waren strikte uitleggers van de grondwet en durfden geen gezag uit te oefenen dat niet expliciet in de oprichtingsakte stond, dus moesten zij het Congres ervan overtuigen Jefferson die macht te geven. En om dat te doen, hadden ze eerst bewijs nodig van Burr’s samenzwering. Dat is waar Wilkenson’s brief om de hoek komt kijken.

“Jefferson was op zoek naar een legitieme bron van autoriteit over het complot van Burr en hij was bereid Wilkenson te geloven, ook al suggereren historici dat Jefferson donders goed wist dat Wilkenson een leugenaar was met zijn eigen verdachte reputatie,” zegt John Fea, een professor geschiedenis aan het Messiah College. “Maar Jefferson had een bron nodig om Burr te stoppen, degene die zijn grootste angst was.”

Jefferson beveelt de gevangenneming van Burr

Gewapend met Wilkensons “bewijs” vaardigde Jefferson op 27 november 1806 een proclamatie uit waarin het complot werd uiteengezet en alle militaire officieren, zowel staats- als federale, werden bevolen “waakzaam te zijn… om alle personen die betrokken zijn bij een dergelijke onderneming op te sporen en te straffen, om alle schepen, wapens, militaire voorraden of andere middelen die daarvoor bestemd zijn in beslag te nemen en vast te houden, en in het algemeen om te voorkomen dat een dergelijke expeditie of onderneming wordt uitgevoerd met alle wettige middelen die in hun macht liggen. “

Aaron Burr

“Jefferson zette in feite een prijs op het hoofd van Burr,” zegt Fea, en binnen enkele weken nam een militie uit Ohio boten in beslag die toebehoorden aan Burr’s leger en overviel een privé-eiland in de Ohio Rivier dat dienst deed als militair kampement.

Maar Burr ontkwam aan gevangenneming en de geruchten bleven de ronde doen dat hij op weg naar het Louisiana Territory soldaten aan het ronselen was en Groot Brittannië om hulp vroeg om zijn afsplitsingnatie in het Westen te stichten. Jefferson weigerde nog steeds het Amerikaanse leger in te zetten om Burr op te sporen en de opstand voor eens en altijd neer te slaan, een terughoudendheid die bespot werd door zijn politieke vijanden, de Federalisten

“Jefferson, het siert hem, dat ik niet handel tenzij de grondwet zegt dat ik kan handelen,” zegt Fea. “De Federalisten hebben een veel bredere kijk op de Grondwet. Als de grondwet het niet ronduit veroordeelt, dan is het OK.”

Jefferson hield vast aan zijn principes en vroeg het Congres in december 1806 om een wet aan te nemen “die de inzet van de land- of zeemacht van de VS toestaat in gevallen van opstand.” Het zou nog drie maanden duren voor deze wet, bekend als de ‘Insurrection Act’, wet werd. Toen deze uiteindelijk op 3 maart 1807 werd ondertekend, had Aaron Burr al 11 dagen in hechtenis gezeten.

.De wet op de opstand was bedoeld om het complot van Burr te verijdelen, maar werd niet gebruikt om hem gevangen te nemen. De allereerste keer dat de wet op opstand werd ingeroepen was een jaar later in 1808, toen Amerikaanse koopvaardijschepen op de Grote Meren Jeffersons handelsembargo met de Britten aan hun laars lapten. In reactie daarop beschuldigde Jefferson de schurkenhandelaars van “het vormen van opstanden tegen het gezag van de wetten van de Verenigde Staten” en gaf hij het leger toestemming om in actie te komen.

Wanneer is de wet op de opstand ingeroepen?

Minnijean Brown, 15, one of the Little Rock Nine, arrives outside Central High School, as members of the 101st Division of the Airborne Command stand ready to protect them, under orders from President Dwight Eisenhower, in Little Rock, Arkansas, on September 25, 1957. 
A. Y. Owen/The LIFE Picture Collection/Getty Images

Sinds 1807 is de wet op de opstand herhaaldelijk gewijzigd om het hoofd te bieden aan verschillende politieke uitdagingen.

In 1861 breidde Abraham Lincoln de wet uit om de juridische basis te vormen voor het voeren van de burgeroorlog. Zonder deze wet zou hij niet de bevoegdheid hebben gehad om federale troepen naar een staat te sturen zonder toestemming van de gouverneur.

Na de Burgeroorlog werd de wet op de opstand verder gewijzigd om de president de bevoegdheid te geven het 14e Amendement en de voorwaarden van de Wederopbouw in het Zuiden te doen naleven. Die bevoegdheid is nu te vinden in sectie 253 van titel 10 van de U.S. Code, die de president het recht geeft militair op te treden in een staat wanneer “een deel of klasse van zijn bevolking beroofd is van een recht, voorrecht, immuniteit of bescherming genoemd in de grondwet en gewaarborgd door de wet, en de samengestelde autoriteiten van die staat niet in staat zijn, falen of weigeren dat recht, voorrecht of immuniteit te beschermen, of die bescherming te geven”.

Dat is dezelfde bevoegdheid die tijdens het tijdperk van de burgerrechten werd ingeroepen door de presidenten Eisenhower en John F. Kennedy om troepen in te zetten in het zuiden om de desegregatie af te dwingen in weerwil van de gouverneurs.

De wet op opstand werd voor het laatst ingeroepen in 1992 onder president George H.W. Bush, nadat Peter Wilson, toenmalig gouverneur van Californië, om hulp had gevraagd om de wijdverspreide rellen de kop in te drukken nadat vier politieagenten die waren beschuldigd van het in elkaar slaan van Rodney King waren vrijgesproken.

In 2005, nadat de orkaan Katrina Louisiana en de Golfkust had verwoest, overwoog president George W. Bush de wet op de opstand uit te breiden om het bevel over de nationale garde van de regio onder federaal toezicht te plaatsen. Uiteindelijk weigerde Bush zich op de wet te beroepen, hoewel die uiteindelijk in 2006 werd gewijzigd om de reikwijdte te verruimen waarbinnen de president op grond van de wet kan optreden.


Beheerder Vincent W Schoers

Copyright © 2021 door Zorgdatjenietslaapt.nl. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, of zogenaamde celebrity influencers.

4 reacties

rama 2 mei 2022 Reageer

Great selection of modern and classic books waiting to be discovered. All free and available in most ereader formats. download free books https://www.philadelphia.edu.jo/library/directors-message-library

lina 7 mei 2022 Reageer

Great selection of modern and classic books waiting to be discovered. All free and available in most ereader formats. download free books https://www.philadelphia.edu.jo/library/directors-message-library

lina 22 mei 2022 Reageer

Great selection of modern and classic books waiting to be discovered. All free and available in most ereader formats. download free books https://www.skylineuniversity.ac.ae/advisory-council

rama 23 mei 2022 Reageer

Great selection of modern and classic books waiting to be discovered. All free and available in most ereader formats. download free books https://www.sun.edu.ng/the-librarian

Geef een antwoord