Kan een klein gebied in de Stille Zuidzee Tesla’s ambities voeden?

RACE NAAR DE TOEKOMST

Can a Sustainable Mining Experiment in New Caledonia Power Tesla's  Ambitions? - The New York Times

Nikkel is essentieel voor accu’s van elektrische auto’s, maar de winning ervan is smerig en destructief. Een fabriek met een turbulente geschiedenis in Nieuw-Caledonië staat op het punt een experiment te worden om het beter te doen.

GORO, Nieuw-Caledonië – Vanaf de met riffen omzoomde kust van Nieuw-Caledonië strekt de Koraalzee zich uit tot in de Stille Zuidzee. Slanke inheemse dennenbomen, die eruit zien als grillige kerstbomen, onderbreken de kustlijn. Het landschap, een van de meest biodiverse op de planeet, is verbluffend mooi tot op de top van een heuvel waar zich een ander uitzicht ontvouwt: een uitgeholde rode aarde doorboord door gierende schoorstenen en reusachtige vrachtwagens die over het maanachtige terrein denderen.

Dit is Goro, de grootste nikkelmijn op een piepklein Frans grondgebied tussen Australië en Fiji, dat misschien wel een kwart van de wereldwijde nikkelreserves bevat. Het vormt ook een kritische test voor Tesla, ’s werelds grootste producent van elektrische voertuigen, die controle wil krijgen over zijn toeleveringsketen en ervoor wil zorgen dat de mineralen die voor zijn autoaccu’s worden gebruikt, op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier worden gedolven.

Tesla’s strategie, de grootste inspanning van een westerse fabrikant van elektrische auto’s om rechtstreeks mineralen te winnen, kan als model dienen voor een groene industrie die met een ongemakkelijke paradox te maken heeft. Terwijl consumenten worden aangetrokken tot elektrische voertuigen vanwege hun schone reputatie, is het proces om essentiële ingrediënten zoals nikkel te oogsten smerig, destructief en vaak politiek beladen.

Door de nikkelindustrie is Nieuw-Caledonië per hoofd van de bevolking een van de grootste uitstoters van koolstof ter wereld. En de mijnbouw, die al snel na de kolonisatie van Nieuw-Caledonië in 1853 begon, is nauw verbonden met de uitbuiting van de inheemse Kanak-bevolking. De erfenis van meer dan een eeuw gestolen land en verpletterde tradities heeft ervoor gezorgd dat de nikkelproductie van Goro overgeleverd is aan regelmatige arbeidsstakingen en politieke protesten.

Als het goed wordt gedaan, kan de aanpak van Tesla, dat de capaciteit heeft om bijna een miljoen auto’s per jaar te produceren, het voortouw nemen bij het vaststellen van wereldwijde normen voor de revolutie van de elektrische auto, in nog een conventionele stap die de raadselachtige oprichter van het bedrijf, Elon Musk, tart. Het biedt westerse autobedrijven ook een manier om China te omzeilen, dat momenteel de productie van batterijen voor elektrische voertuigen domineert.

Als het verkeerd wordt aangepakt, zal Goro dienen als een waarschuwend verhaal over hoe moeilijk het is om echte duurzaamheid te bereiken. “Going green” of “acting local” zijn mooie bumperstickers voor een Tesla. Om deze idealen te verwezenlijken, zijn echter niet alleen geld en innovatie nodig, maar ook kennis van een van de meest afgelegen plaatsen op aarde, een aantal door Frankrijk bestuurde eilanden die op het punt staan onafhankelijk te worden. Enkele van ’s werelds grootste nikkelmijnbouwers hebben geprobeerd winst te maken in Goro – en hebben gefaald.

“Wij zijn een piepklein dingetje in een ingewikkeld rechtsgebied,” zei Antonin Beurrier, de chief executive van Prony Resources, het consortium dat dit jaar eigenaar werd van de nikkelfaciliteit in Goro. “En we moeten het bedrijf opnieuw uitvinden.”

A mine truck driver at the beginning of his shift. Nickel is increasingly in demand for its use in batteries for electric vehicles, and New Caledonia may hold up to a quarter of the world’s reserves.
Een vrachtwagenchauffeur aan het begin van zijn dienst. Er is steeds meer vraag naar nikkel voor gebruik in accu’s voor elektrische voertuigen. Nieuw-Caledonië zou wel eens een kwart van de wereldreserves kunnen bevatten.
Transporting nickel ore across a landscape ravaged by mining. Electric vehicles have a green reputation, but extracting the materials needed to build them is a dirty process.
Nikkelerts vervoeren door een landschap dat verwoest is door de mijnbouw. Elektrische voertuigen hebben een groene reputatie, maar de winning van de materialen om ze te bouwen is een smerig proces.
Enormous vehicles at the nickel mine. New Caledonia is one of the world’s largest carbon emitters per capita because of its nickel industry. The Prony mine, with the help of its new customer Tesla, is hoping to change that.
Enorme voertuigen bij de nikkelmijn. Nieuw-Caledonië is een van ’s werelds grootste uitstoters van koolstof per hoofd van de bevolking vanwege zijn nikkelindustrie. De Prony mijn, met de hulp van zijn nieuwe klant Tesla, hoopt daar verandering in te brengen.

Het opnieuw uitvinden van zaken is praktisch de mantra van de heer Musk, of het nu gaat om geautomatiseerd rijden of ruimtevaart. Tesla heeft zichzelf gepositioneerd als de ideale, misschien enige, kracht die deze verlieslijdende mijn, geplaagd door politieke en milieucrises, kan transformeren.

De heer Musk heeft erop aangedrongen, in tegenstelling tot alle andere grote Amerikaanse autofabrikanten, om een groot deel van de belangrijkste metalen die hij nodig heeft voor autoaccu’s rechtstreeks te kopen van mijnen over de hele wereld – een strategie om ervoor te zorgen dat hij alles heeft wat hij nodig heeft als de autoproductie toeneemt en een wereldwijde concurrentie om deze materialen verhevigt. Een Tesla-manager die vroeger bij de Goro-fabriek werkte, hielp hem bij zijn plan, waarbij de onderneming in oktober een overeenkomst sloot om in de komende vijf jaar rechtstreeks tot een derde van Goro’s nikkel aan te kopen.

De visie van wat Goro zou kunnen worden is aanlokkelijk. Koolstofemissies zouden sterk dalen, omdat de nikkelverwerkingsfaciliteit met hernieuwbare energiebronnen zou worden aangedreven. Giftig vloeibaar afval, bekend als residuen, zou worden verpakt als een schoon, droog residu. Lokale gemeenschappen zouden partners worden in de beslissing hoe het beste te profiteren van natuurlijke hulpbronnen op stammenland.

In een duurzaamheidsrapport zei Tesla alle juiste dingen. Door rechtstreeks met een mijn samen te werken, in plaats van nikkel van een tussenpersoon te kopen, kon het bedrijf “duurzaamheidskwesties aanpakken zoals de impact op de biodiversiteit, het energieverbruik, de mensenrechten en het beheer van residuen”.

“Tesla werkt rechtstreeks samen met producenten van mineralen en raffinaderijen die op één lijn zitten met onze missie en zich inzetten voor het leveren van duurzaam en verantwoord gewonnen materialen”, aldus het rapport.

Tesla is nog steeds afhankelijk van metalen uit mijnen in andere landen die worden achtervolgd door beschuldigingen van milieu- en mensenrechtenschendingen. En nu de wereld verschuift van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen, is het voor bedrijven een race om de toegang tot deze mineralen veilig te stellen. Eerder dit jaar schreef de heer Musk op Twitter dat de “grootste zorg” van zijn bedrijf voor de uitbreiding van de batterijproductie was dat er voldoende nikkel beschikbaar zou zijn. (Nikkel wordt gebruikt om meer energie in batterijen te proppen.)

In navolging van de heer Musk, Tesla werknemers zelden spreken met de media en hebben gezegd weinig over de Nieuw-Caledonië deal. Voor autofabrikanten die mineralen en materialen uit de hele wereld nodig hebben, kan elke kritische blik op hun toeleveringsketen, zelfs bij nieuwe pogingen om de boel op te schonen, onwelkom zijn. Automobielbedrijven zijn bijvoorbeeld bekritiseerd voor het gebruik van kobalt dat in onveilige omstandigheden, soms door kinderen, wordt gedolven in de Democratische Republiek Congo.

Als er één plaats is die de prestatie van groen nikkel kan leveren, dan is het Nieuw-Caledonië wel. Vanwege zijn status als Frans overzees gebiedsdeel is Nieuw-Caledonië, met een bevolking van 270.000 mensen, gebonden aan strenge Europese milieu- en arbeidsnormen. De eigen regering – geleid door een coalitie die de inheemse Kanaks, generaties van Europese kolonisten en nieuw aangekomen Fransen vertegenwoordigt, evenals Aziaten en eilandbewoners uit de Stille Oceaan die in de mijnen zijn komen werken – wil de lokale rechten ook graag beschermen.

The Goro tribal area. The landscape of New Caledonia, a series of remote islands in the South Pacific, is stunningly beautiful away from the nickel mining.  
Het gebied van de Goro stam. Het landschap van Nieuw-Caledonië, een reeks afgelegen eilanden in de Stille Zuidzee, is verbluffend mooi, ver weg van de nikkelmijnen.
 New Caledonia’s president, Louis Mapou, standing, talked to guests after giving a speech in Nouméa, New Caledonia’s capital, in November. He took power after the Goro conflict and is the territory’s first Kanak president.
De president van Nieuw-Caledonië, Louis Mapou, staande, spreekt met genodigden na een toespraak in Nouméa, de hoofdstad van Nieuw-Caledonië, in november. Hij kwam aan de macht na het conflict in Goro en is de eerste Kanak-president van het gebied.
A playground in a poor neighbourhood in Nouméa. The wealth gap in New Caledonia is significant, with the Indigenous Kanaks often at the bottom. 
Een speeltuin in een arme wijk in Nouméa. De welvaartskloof in Nieuw-Caledonië is aanzienlijk, met de inheemse Kanaks vaak aan de onderkant.

Andere grote nikkelproducenten, zoals Indonesië en de Filippijnen, hebben een losse regelgeving en een nog losser toezicht. Zij kunnen nikkel veel goedkoper produceren dan Nieuw-Caledonië. Om met deze goedkope rivalen te kunnen concurreren, positioneert Nieuw-Caledonië zich nu als leverancier van nikkel van topkwaliteit voor oplaadbare batterijen in plaats van het goedkopere product dat voor roestvrij staal wordt gebruikt.

“Nieuw-Caledonië wordt door de manier waarop het zijn erts exploiteert, gezien als een land dat bijdraagt aan de strijd tegen de opwarming van de aarde,” zei de president van het gebied, Louis Mapou, in een interview. “We hebben zeer hoge productiekosten in Nieuw-Caledonië, dat is waar, maar we respecteren de mensenrechten, respecteren de rechten van de lokale bevolking en respecteren het milieu.”

Zelfs met de bestaande beschermingsmechanismen blijft de winning van natuurlijke hulpbronnen een gevoelige kwestie in Nieuw-Caledonië. De nikkelprijzen zijn dit jaar met ongeveer 25 procent gestegen, waaruit blijkt hoe belangrijk dit mineraal is in de campagne om af te stappen van fossiele brandstoffen. Maar tot nu toe heeft dat nog niet geleid tot grotere winsten voor de mijnwerkers.

De vorige eigenaar van Goro, de Braziliaanse mijnbouwgigant Vale, was wanhopig om van de mijn af te komen. Spanningen over wie de nikkelverwerkingsfabriek zou kopen, leidden tot protesten die Goro maandenlang dwongen te sluiten, het soort verstoring van de toeleveringsketen dat desastreus zou kunnen zijn voor Tesla. Het conflict leidde ook tot de val van de regering van Nieuw Caledonië eerder dit jaar.

“In de geschiedenis van nikkel in Nieuw Caledonië is er een strijd tussen de multinational en de lokale bevolking, en er is ook de koloniale geschiedenis,” zei de heer Mapou, die aan de macht kwam na het Goro conflict en de eerste Kanak president van het gebied is. “Met Tesla, met de nieuwe eigenaar, hebben we nu een compromis dat het mogelijk maakt om de fabriek in Goro te openen, maar het blijft kwetsbaar.”

Strijd lijnen

De kustweg naar Goro, slingerend langs een baai bezaaid met kleurrijk koraal, ligt bezaaid met verkoolde auto’s. De tientallen verbrande voertuigen zijn een overblijfsel van de maandenlange strijd die de mijn stillegde en leidde tot de val van de regering van Nieuw-Caledonië in februari. En ze zijn een indringende herinnering aan de gespannen politiek die Tesla’s inspanningen om een constante aanvoer van nikkel veilig te stellen zou kunnen dwarsbomen.

André Vama was een van de honderden Kanaks die dit jaar de weg barricadeerden met brandende banden en voertuigen, en zo de mijnactiviteiten in de kiem smoorden.

“Vanaf het begin zijn we tegen deze mijn geweest,” zei de heer Vama, die een leider is van een plaatselijke milieu-alliantie. “Dit is ons nationaal erfgoed, onze bezittingen, en de Kanaks, die slachtoffers van de geschiedenis zijn, hebben geen zeggenschap over wat van ons zou moeten zijn.”

Traces of the recent conflict are still visible on the way to the Prony mine, in the form of charred vehicles.  Hundreds of Kanaks barricaded the road with burning tires and cars.
Sporen van het recente conflict zijn nog steeds zichtbaar op de weg naar de Prony-mijn, in de vorm van verkoolde voertuigen. Honderden Kanaks versperden de weg met brandende banden en auto’s.
André Vama, 63, was one of those protesting. “From the start, we have been against this mine,” he said. Local opposition stems from both political concerns and environmental fears.
André Vama, 63, was een van degenen die protesteerden. “Vanaf het begin zijn we tegen deze mijn geweest,” zei hij. Het lokale verzet komt voort uit zowel politieke bezorgdheid als vrees voor het milieu.
Photos of previous mine dispute protest encampments line Mr. Vama’s wall. 
Foto’s van eerdere protestdemonstraties staan langs de muur van Mr. Vama.

De lokale oppositie tegen de mijn komt zowel voort uit politieke bezorgdheid als uit vrees voor het milieu. Goro’s verwerkingsinstallatie, die afhankelijk is van het onder hoge druk oppompen van zuur, werd in 2010 in gebruik genomen, na jaren van getouwtrek over landrechten met de plaatselijke Kanaks. Binnen vijf jaar lekte de fabriek vijf keer chemische stoffen.

Het grootste lek, in 2014, leidde ertoe dat 100.000 liter afval in een beek stroomde. Duizenden vissen stierven, volgens milieugroeperingen.

De inwoners van Nieuw-Caledonië werden nog meer opgeschrikt toen een andere mijn van Vale werd getroffen door een van de dodelijkste rampen in de recente geschiedenis. In 2019 barstte een residudam in een ijzerertsmijn van Vale in Brazilië en overstroomde een kantine van de arbeiders en huizen in de buurt, waarbij 270 mensen omkwamen. De directie van Vale in Nieuw-Caledonië, waarvan de meesten nu voor Prony Resources werken, zei dat de afvaldam van Goro anders was ontworpen. Maar de aanblik was alarmerend.

“Het was duidelijk dat we werk te doen hadden om te laten zien dat veiligheid en duurzaamheid onze topprioriteiten zijn,” zei Denis Loustalet, de chief sustainability officer van Prony Resources. “Zelfs één klein ongeluk is te veel.”

Goro is herhaaldelijk een brandhaard geweest in de decennialange onafhankelijkheidsstrijd van Nieuw-Caledonië. In 2014, na de lekkage, staken Kanaks de faciliteiten van Goro in brand, die in de lokale gedachten verbonden waren met een koloniale autoriteit. De mijn staakte de productie voor meer dan een maand. Vale schatte de schade op 30 miljoen dollar.

Het meest recente protest begon eind vorig jaar tijdens een beladen politiek seizoen toen de inwoners van Nieuw-Caledonië stemden in een onafhankelijkheidsreferendum. Toen de “nee”-stem nipt de overhand kreeg, gingen de Kanaks de straat op. Vale had al aangekondigd dat het uit Nieuw-Caledonië wilde stappen en onderhandelde over een eigendomsoverdracht aan onder meer Trafigura, een door schandalen geplaagde internationale grondstoffenhandelaar.

De Kanak-gemeenschap, die grotendeels van de oorspronkelijke Goro-onderhandelingen was uitgesloten, eiste ditmaal meer zeggenschap. Toen provocerende geruchten over de bedoelingen van Vale de ronde deden, bestormden Kanak-arbeiders en dorpsbewoners het Goro-complex, waarbij opnieuw faciliteiten in brand werden gestoken.

An overview of the mine site. Goro’s earth is rich in nickel and cobalt, key ingredients in the lithium-ion batteries most commonly used for electric vehicles, but extracting them takes a lot of energy.
Een overzicht van de mijnsite. Goro’s aarde is rijk aan nikkel en kobalt, belangrijke ingrediënten in de lithium-ion batterijen die het meest gebruikt worden voor elektrische voertuigen, maar het ontginnen ervan vergt veel energie.
Workers repairing a motor at the nickel processing plant. The dirty coal that powers the processing plant will be replaced by a large collection of solar panels, Prony executives say. 
Arbeiders repareren een motor in de nikkelverwerkingsfabriek. De vuile steenkool die de verwerkingsfabriek van energie voorziet, zal worden vervangen door een grote verzameling zonnepanelen, aldus de managers van Prony.
The nickel processing plant. Mining, which began soon after Europeans arrived in New Caledonia, is intimately linked to the exploitation of its Indigenous Kanak people.
De nikkelverwerkingsfabriek. De mijnbouw, die kort na de komst van de Europeanen in Nieuw-Caledonië begon, is nauw verbonden met de uitbuiting van de inheemse Kanak-bevolking.

Politieagenten raakten gewond. De vernielingen, de blokkade en de daaropvolgende sluiting van de mijn kostten het mijncomplex opnieuw tientallen miljoenen dollars.

Een van de aanstichters van het geweld was volgens de autoriteiten een stamhoofd dat de oudere broer is van president Mapou.

Maandenlange onderhandelingen leidden in maart tot een compromis: 51 procent van Goro’s nieuwe eigendomsconsortium, Prony Resources, wordt gecontroleerd door de provinciale regering, mijnwerkers en lokale leden van de gemeenschap. Trafigura heeft 19 procent, in plaats van de 25 procent die het eerst voor ogen had.

De Tesla-deal, die een half jaar later werd aangekondigd, werd met gejuich begroet door politieke leiders van de Kanak, die zeggen dat Goro hierdoor gedwongen zal worden zich aan hoge normen te houden.

De Tesla-directeur die de deal tot stand heeft gebracht is Sarah Maryssael, groepsmanager van de autofabrikant voor de verantwoorde winning van batterijmetalen. Zij is een Australische ingenieur, werkte eerder bij Goro en wist hoe ze door de politieke complexiteit van Nieuw-Caledonië moest navigeren, volgens de chief executive van Prony, de heer Beurrier, en lokale politici.

“Zonder het conflict met de Kanaks zouden we niet zijn waar we nu zijn,” zei Roch Wamytan, de voorzitter van het Congres van Nieuw-Caledonië. “Nu kunnen we rustig slapen, omdat we weten dat de hele wereld toekijkt om er zeker van te zijn dat we groene nikkel serieus nemen.”

“De Tesla deal heeft dat mogelijk gemaakt,” voegde hij eraan toe.

Een plaats in de Stille Oceaan

Een korte les in hydrometallurgie: Goro’s aarde is rijk aan nikkel en kobalt, belangrijke ingrediënten in de lithium-ion accu’s die het meest worden gebruikt voor elektrische voertuigen. Om de bruikbare mineralen te winnen is veel energie nodig. Dat betekent een hoop gevaarlijke uitstoot.

Eerst scheppen reusachtige graafmachines, laders en vrachtwagens op fossiele brandstoffen de aarde op en slepen die weg. Vervolgens wordt het bodemslib naar een kolengestookte installatie gevoerd waar bij hoge temperatuur zwavelzuur onder hoge druk wordt ingespoten om nikkel en kobalt te winnen.

Prony Resources belooft zijn koolstofuitstoot tegen 2030 te halveren en 10 jaar daarna koolstofneutraal te worden. Het afval van de fabriek, dat momenteel als giftig slib in een residudam wordt bewaard, zal worden gefilterd en omgezet in een minder corrosief droog afval, met behulp van een nieuw systeem waarin 420 miljoen dollar is geïnvesteerd.

A view of wet tailings, toxic sludge waste from the mining process, at the nickel mine in Goro.
Zicht op natte residuen, giftig slib dat vrijkomt bij het mijnproces, in de nikkelmijn in Goro.

De vuile steenkool die de verwerkingsinstallatie van energie voorziet, zal worden vervangen door een grote verzameling zonnepanelen, aldus de managers van Prony. Zeldzame inheemse planten zullen floreren in hun schaduw.

Tesla’s belofte om Goro te helpen transformeren zal ongetwijfeld in goede aarde vallen bij de milieubewuste consumenten van de autofabrikant. In juli tekende Tesla ook een nikkelleveringsovereenkomst met BHP Billiton in Australië. De overeenkomst ging gepaard met beloftes om blockchain-technologie te gebruiken om de aanvoerketen van mineralen te traceren.

Toch zullen Goro en de andere mijnen Tesla niet kunnen voorzien van al het nikkel dat het nodig heeft om groen te gaan.

Sommige van Tesla’s auto’s rijden op accu’s die zijn gemaakt van nikkel dat wordt verwerkt door reuzen als Sumitomo Metal Mining. Het Japanse bedrijf betrekt veel van zijn nikkel van plaatsen als de Filippijnen, Indonesië en Madagaskar, waar beschuldigingen van milieu- en arbeidsovertredingen schering en inslag zijn. (Sumitomo heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar).

En deels omdat nikkelwinning zo energie-intensief is, stoot de productie van elektrische voertuigen bijna twee keer zoveel koolstofdioxide uit als de productie van auto’s op fossiele brandstoffen, aldus Trafigura.

Er is nog een ander struikelblok bij de pogingen om het proces voor het maken van batterijen te stroomlijnen. Het meeste nikkel voor accu’s voor elektrische auto’s, ook dat van Goro, gaat naar één plaats: China.

Na meer dan een decennium van aanmoediging door de staat, domineert China de productie van batterijen. Voorlopig kan geen enkele westerse autofabrikant – niet Tesla, Ford of Volkswagen – al zijn elektrische auto’s opladen zonder Beijing. Europa heeft minder dan 5 procent van het proces in handen, volgens Trafigura. De Verenigde Staten zijn nauwelijks een speler.

Tesla heeft plannen om batterijen te produceren in Texas en Duitsland en General Motors in Ohio, wat een te grote afhankelijkheid van China zou helpen voorkomen. Door nikkel aan te kopen in plaatsen als Nieuw-Caledonië of Australië en het mineraal vervolgens rechtstreeks naar zijn eigen batterijfabrieken te sturen, zou Tesla zijn koolstofvoetafdruk bij de scheepvaart kunnen verkleinen.

Taking a sample of processed nickel before the bag is sealed and shipped.
Het nemen van een monster van verwerkt nikkel voordat de zak wordt verzegeld en verzonden.
Loading sacks of processed nickel into containers at the Goro plant.
Laden van zakken verwerkt nikkel in containers in de fabriek van Goro.
Marie-Michèle Robert-Agourere, a lab worker, testing samples at the nickel mine. “The boys don’t like it because it requires a lot of finesse and precision,” she said of her work.
Marie-Michèle Robert-Agourere, een laborante, test monsters in de nikkelmijn. “De jongens houden er niet van omdat het veel finesse en precisie vereist,” zei ze over haar werk.

De factor China speelt ook een rol in de geopolitiek van de Stille Oceaan. Nieuw Caledonië is het enige deel van Melanesië, een eilandengroep in het zuiden van de Stille Oceaan, dat niet zwaar onder de economische en politieke invloed van Peking staat. In elk van de drie mislukte onafhankelijkheidsreferenda, het meest recente deze maand, betoogden Franse loyalisten dat Nieuw-Caledonië door zich los te maken een koloniale meester zou verruilen voor een de facto koloniale meester in China.

Om Goro overeind te houden, heeft de Franse regering ongeveer 200 miljoen dollar aan leningen toegezegd en zal zij waarschijnlijk ongeveer hetzelfde bedrag opnemen in de begroting voor volgend jaar.

“De keuze voor groene nikkel is niet alleen bedoeld om de concurrentiepositie te verbeteren”, zegt Christopher Gygès, minister van Economie, Buitenlandse Handel en Energie van Nieuw Caledonië. “We willen ook laten zien dat we Europeanen zijn met de juiste arbeids- en milieunormen.”

Gygès, die campagne voerde tegen de onafhankelijkheid van Nieuw-Caledonië, voegde daaraan toe: “Wij zijn niet China, wij zijn niet Indonesië, wij zijn niet de Filippijnen. Wij zijn Frankrijk in de Stille Oceaan.”

De koloniale last

Marie-Michèle Robert-Agourere, een laboratoriumtechnicus voor Goro, is een poster kind voor de sociale voordelen van de mijn. Zij groeide op in een nabijgelegen dorp. Het laboratorium wordt bemand door acht vrouwen en twee mannen, het soort verhouding dat een sociaal bewuste Tesla koper zou kunnen behagen.

“De jongens houden er niet van omdat het veel finesse en precisie vereist,” zei mevrouw Robert-Agourere over haar werk bij het analyseren van sedimenten.

Zoals Prony Resources het ziet, helpt de mijn Kanaks aan een baan die anders moeilijk te vinden zou zijn. Ongeveer 40 procent van de Kanak-jongeren is werkloos, zeggen politieke leiders van de Kanak. Hoewel Kanaks in Frankrijk naar de universiteit kunnen gaan, zijn er maar weinig inheemse mensen die een hoger diploma hebben.

A wealthy neighborhood in Nouméa.
Een welgestelde buurt in Nouméa.
Tagging a calf on a farm in La Foa. The great grandfather of the farm’s owner settled in New Caledonia in 1890 when he left Brittany to work at the French penal colony that was then on the territory. Many of the original French settlers, known as Caldoche, raise cattle in New Caledonia.
Het merken van een kalf op een boerderij in La Foa. De overgrootvader van de eigenaar van de boerderij vestigde zich in 1890 in Nieuw-Caledonië toen hij Bretagne verliet om te gaan werken in de Franse strafkolonie die toen op het grondgebied lag. Veel van de oorspronkelijke Franse kolonisten, bekend onder de naam Caldoche, houden vee in Nieuw-Caledonië.
An outdoor gym on a coastal promenade in an affluent neighbourhood in Nouméa. Sharp disparities in wealth in New Caledonia are chiefly along racial lines.
Een openlucht trainingsplek op een kustpromenade in een welvarende wijk in Nouméa. De grote verschillen in rijkdom in Nieuw-Caledonië lopen vooral langs raciale lijnen.

De raciale gelaagdheid is duidelijk in Goro. De heer Beurrier, het hoofd van Prony Resources, is blank en opgegroeid in Frankrijk. De meeste topmanagers van de mijn zijn blank. De chauffeurs en arbeiders zijn hoofdzakelijk Kanak.

Nikkel staat al eeuwenlang in het middelpunt van de politiek in Nieuw-Caledonië, en Tesla zal met deze beladen geschiedenis te maken krijgen.

In 1774 zeilde de Britse ontdekkingsreiziger James Cook langs de Prony Bay, die grenst aan de mijn van Goro. Halverwege de 19e eeuw diende Nieuw-Caledonië als strafkolonie voor de Fransen, en landmeters ontdekten nikkel in de grond.

Franse kolonisten beroofden de Kanaks al snel van hun inheemse land en dwongen hen tot reservaten. Mijnconcessies werden aan blanke kolonisten gegeven.

De Fransen brachten mijnwerkers uit Azië en andere eilanden in de Stille Oceaan aan, waardoor het etnische evenwicht verschoof. In minder dan 75 jaar tijd slonk de bevolking van de Kanaks met ongeveer de helft als gevolg van ziekten, conflicten en de harde realiteit van het leven onder een onrechtvaardige koloniale macht.

Nadat het gewapende conflict in Nieuw-Caledonië in de jaren tachtig tientallen levens eiste, beloofde Parijs verandering. Kanaks kregen aanzienlijke belangen in de nikkel-industrie. Maar pas dit jaar werd de verwerkingsfabriek van Goro voor het grootste deel eigendom van de lokale bevolking.

A subsidized housing project in Nouméa. About 40 percent of Kanak youth are unemployed, Kanak political leaders say.
Een gesubsidieerd huisvestingsproject in Nouméa. Ongeveer 40 procent van de Kanak-jongeren is werkloos, zeggen politieke leiders van de Kanak.
Families living in slum housing in Nouméa unpacking food boxes, including packages of products close to their expiration date donated by supermarkets.
Gezinnen in sloppenwijken in Nouméa pakken voedseldozen uit, waaronder door supermarkten geschonken verpakkingen met producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken.
Jacques Atti, left, in dark gray T-shirt, with relatives shortly before his wedding in Goro. He and his bride, Sabrina Manique, both worked at the mine before the recent protest. She returned after it re-opened; he declined to do so. 
Jacques Atti, links, in donkergrijs T-shirt, met familieleden kort voor zijn huwelijk in Goro. Hij en zijn bruid, Sabrina Manique, werkten beiden in de mijn vóór het recente protest. Zij keerde terug na de heropening; hij weigerde dat te doen.

Gezien Goro’s ecologische en politieke erfenis, lijkt het waarschijnlijk dat de spanningen rond de mijn zullen terugkeren. Nikkel is te zeer verweven met de raciale en koloniale geschiedenis van het gebied.

Goro is nog steeds afhankelijk van een inherent gevaarlijk proces om nikkel te produceren, namelijk de samenvoeging van zuur en slurry bij grote hitte en druk. Tesla merkte in zijn duurzaamheidsverslag op dat de metaalproducenten waarmee het samenwerkt zich verbinden tot een industriestandaard genaamd het Initiative for Responsible Mining Assurance, dat alles omvat van afvalbeheer tot de rechten van de inheemse bevolking.

IRMA, zoals het bekend staat, is strenger dan welke nationale mijnbouwwet dan ook. De heer Beurrier zei eind november echter dat hij er nog nooit van had gehoord.

Tesla zou zich op een dag ook kunnen terugtrekken uit Goro, als het een manier vindt om andere metalen te gebruiken in zijn batterijen, waardoor het minder afhankelijk wordt van nikkel en Goro geen dominante koper meer heeft die betere praktijken eist.

“Het hoeft geen nikkel of kobalt te zijn,” zei Drew Baglino, een senior vice-president van Tesla, tijdens een earnings call in oktober. “Er is altijd een andere optie.”

Goro’s blijvende divisies sudderden vorige maand bij een vreugdevolle gelegenheid, het huwelijk van Sabrina Manique en Jacques Atti. Beiden hadden bij Goro gewerkt, maar tijdens het recente conflict hielp de heer Atti bij de blokkade. Toen de mijn weer openging, weigerde hij terug te keren naar een plaats die hij gelijkstelde met Kanak onderdrukking. Ms. Manique is terug in Goro als vrachtwagenchauffeur.

“Zij is vrij om te doen wat ze wil, en ik zal doen wat ik wil,” zei de heer Atti op zijn trouwdag.

De bruiloftsgasten waren een mix van mensen die bij Goro werken en mensen die campagne ertegen hebben gevoerd. Maar zelfs degenen die voor hun levensonderhoud van de mijn afhankelijk zijn, leken sceptisch over het feit dat hun inheemse land zonder gevolgen zou kunnen worden verwoest.

“Green nickel is not green for us,” said Gilbert Atti, the groom’s brother. “Tell that to Tesla, that big American company.”

Mine truck drivers head to their trucks at the beginning of a shift.
Mijnwerkers gaan aan het begin van hun dienst naar hun truck.

Bron:

By Hannah Beech

Photographs by Adam Dean

Copyright © 2021 door Zorgdatjenietslaapt.nl. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, of zogenaamde celebrity influencers.

Geef een antwoord