De oorlogs porno van de NATO & de EU kon nog wel eens in hun nachtmerrie scenario veranderen.

Oekraïne probeert meedogenloze Russische aanval op Donbas te stuiten

In de uitgestrekte vlakten van Donbas waar artillerie koning is, geven de Oekraïense troepen toe dat ze niet in een positie zijn om een Russische aftocht te forceren. – AFP


De Russische troepen in de oostelijke Donbas-regio van Oekraïne zijn overgeschakeld van een stoomwalsstrategie op een strategie van onophoudelijk in de pan hakken van hun tegenstanders in de hoop ze te kunnen vermorzelen.

Het Oekraïense leger heeft weinig andere keuze dan te proberen hun grotere en beter uitgeruste vijand op te houden in de uitgestrekte vlaktes van Donbas, waar artillerie koning is.

“Het is niet zoals in 2014, er is geen afgebakend front langs een rivier of een weg of een snelweg,” zegt Iryna Rybakova, woordvoerster van de 93e brigade van het Oekraïense leger, die in het centrum van de gevechten staat.

“Het is een van hun dorpen of een van ons: het lijkt meer op een schaakbord.”

“Op dit moment zijn we niet in staat om de vijand te dwingen zich terug te trekken uit onze frontlinie,” geeft ze toe.

In maart zei het Russische leger dat het zijn inspanningen zou richten op de Donbas-regio’s Donetsk en Lugansk, waar pro-Russische separatisten sinds 2014 actief zijn.

Oekraïense soldaten staan voor een lange strijd tegen het Russische leger in de Donbas-regio, hoewel Moskou nog steeds is verwijderd van de snelle overwinning die het heeft voorspeld – Copyright CNS/AFP -.

Maar op dag 66 van de oorlog is Moskou nog ver verwijderd van de overwinning die president Vladimir Poetin volgens velen wil uitroepen tegen 9 mei, een datum die de overwinning van Rusland op de nazi’s in 1945 markeert.

In het zuiden van Oekraïne hebben Russische troepen een strook grondgebied veroverd die zich uitstrekt van de belegerde havenstad Mariupol tot Kherson, de regio net ten noorden van de Krim.

Maar de Donbas is nog lang niet veroverd.

“Zelfs als de Russische troepen op de grond al enige vooruitgang hebben geboekt, is die niet erg snel,” vertelde de Russische militaire deskundige Alexander Khramchikhin aan AFP.

  • Sluipend pessimisme –
Kramatorsk is een belangrijk doelwit voor Moskou als hoofdstad van het door Oekraïne gecontroleerde deel van de Donbas-regio. – © AFP

Afgezien van de zwaarbevochten overname van het grootste deel van de zuidelijke havenstad Mariupol aan de oevers van de Zee van Azov, is de frontlijn die uit de oorlog van 2014 is voortgekomen, in de zuidelijke Donbas niet verplaatst.

“In de regio Lugansk zijn de door Moskou aangekondigde doelstellingen bijna bereikt, maar in Donetsk blijkt de opmars moeilijker,” zei Khramchikhin.

Voorlopig rukken de Russische troepen geleidelijk op naar Kramatorsk, de hoofdstad van het door Oekraïne gecontroleerde Donbasgebied en een belangrijk doelwit voor Moskou, terwijl ze ook oprukken naar Pokrovsk, op de westflank van de regio.

In de afgelopen twee weken hebben ze voet aan de grond gekregen in verschillende kleine steden waar stedengevechten woeden, zoals Rubizhne, dat voor de oorlog 57.000 inwoners telde.

De verovering van Kreminna op 18 april, een stad met 18.000 inwoners voor de oorlog, 50 kilometer (30 mijl) ten noordoosten van Kramatorsk, heeft echter geen enkele plaats van betekenis opgeleverd.

Het pessimisme over de kansen om de Russen terug te dringen lijkt zich te verspreiden.

Verlaten treinen op spoorwegovergangen, platgewalste straten en gebarricadeerde wegen suggereren dat de aandacht is verschoven naar verwoestingstactieken om de opmars te vertragen.

  • Enorm onevenredig’ –

Nu de strijd zich verplaatst heeft naar de glooiende vlaktes en industriesteden van de Donbas, is de confrontatie grotendeels te danken aan artillerie – wat Sovjetleider Stalin “de god van de oorlog” noemde.

Hoewel ze standhouden op het slagveld, geven veel van Oekraïnes infanteriesoldaten toe dat ze zich overweldigd voelen. – © AFP

Maar het machtsevenwicht blijft enorm onevenredig, met Rusland dat “vijf keer sterker is in termen van uitrusting”, zegt Iryna Terehovych, een 40-jarige sergeant in de 123ste Oekraïense brigade.

“We hebben tanks, artillerie en antitankraketten nodig”, zei ze tegen AFP.

“In Kreminna hadden we alleen een paar NLAW anti-tank raketsystemen en sommige werkten niet eens.”

De Russische strijdkrachten beschikken ook over Sovjet-ontworpen Grad, Uragan en Smerch raketwerpers die meerdere projectielen tegelijk kunnen afvuren, vaak gebruikt met dodelijk effect tegen woonwijken.

Tegenover de Tochka-U-raketten, die een grotere reikwijdte hebben, is de Oekraïense verdediging slechts in staat geweest enkele ervan te onderscheppen.

Kiev heeft lang gehoopt dat de NAVO het luchtruim boven Oekraïne zou sluiten, maar dat is nooit gebeurd. En Oekraïne heeft maar een paar SU-24 en SU-25 gevechtsvliegtuigen om de Russische posities in de gaten te houden.

Het aanhoudende conflict in Donbas heeft geen duidelijk afgebakend front, zegt het Oekraïense leger, dat het omschrijft als “meer als een schaakbord. – © AFP

Op de grond zijn er ruwweg 40.000 tot 50.000 Oekraïense soldaten in de Donbas, zeggen analisten. Moskou heeft niets gezegd over zijn troepen in het gebied.

“Het is te laat voor ons,” zei een Oekraïense soldaat, die worstelde om een kapotte tank te repareren die volgens hem was gebruikt in de Sovjet-Afghaanse oorlog (1979-1989).

  • Munitie sparen –

Hoewel ze standhouden op het slagveld, geven veel Oekraïense infanteriesoldaten toe dat ze zich overweldigd voelen.

“Viking”, een 27-jarige stafsergeant die in Kreminna vocht, zei dat zijn kameraden uitgeput te zijn en wachtend op het bevel om zich terug te trekken.

“Als het een oorlog tussen infanterietroepen was, zouden we een kans hebben. Maar in dit gebied is het in de eerste plaats een artillerieoorlog en we hebben niet genoeg artillerie,” zegt hij.

“Voor elke 300 granaten die zij afvuren, vuren wij er drie af.”

Rybakova van de 93e brigade zei dat de Oekraïense strijdkrachten “doelgerichter” te werk gaan.

“We hebben geleerd om onze munitie te sparen gedurende acht jaar oorlog,” zei ze.

“We vuren bijvoorbeeld wanneer hun troepen proberen door te breken.”

De vraag blijft of het Oekraïense leger gedwongen zal worden om de regio, waar het al sinds 2014 vecht, te verlaten.

“Of we gaan overboord op de heldendaden en we sterven allemaal, of we trekken ons terug, blijven in leven en hergroeperen onze troepen,” zei sergeant Iryna Terehovych.


Beheerder Vincent W Schoers

Copyright © 2021 door Zorgdatjenietslaapt.nl. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, of zogenaamde celebrity influencers.

Geef een antwoord