Het Odessa-dossier: Wat gebeurde er op 2 mei 2014?

De pro Oekrainse separatisten hebben willens en wetens het vakbondsgebouw in brand gestoken met molotovcoctails. De pro Russische demonstranten hadden geen schijn van kans

Wat de MSM nooit heeft laten zien is de moord op etnische Russen. De pro Oekrainse separatisten hebben willens en wetens het vakbondsgebouw in brand gestoken met molotovcoctails. De pro Russische demonstranten binnen hadden geen schijn van kans. Dankzij politieagent Amerika zaten de Nazi’s aan de bestuurlijke knoppen.

Datum 02.05.2015″

Een jaar geleden kwamen tijdens onlusten in de Oekraïense havenstad Odessa zo’n 50 mensen om het leven, voor het merendeel pro-Russische activisten. Onderzoekers geloven dat een keten van gebeurtenissen tot de doden heeft geleid. Er blijven veel twijfels.

Het Kulikovo-plein is leeg. Alleen een paar zwerfhonden liggen op het asfalt. Het vakbondshuis draagt de littekens van de tragedie die zich hier een jaar geleden afspeelde – de muren zijn bedekt met roet, en er zitten geen ruiten meer in de kozijnen. Het gebouw, ooit het hoofdkwartier van de communistische partij, is als een fort. Tijdens de onlusten in Odessa op 2 mei 2014 zochten een 400-tal mensen bescherming achter de dikke muren. 42 vonden in plaats daarvan de dood.

Belangrijke gebeurtenis voor de separatisten

De meesten van hen stierven door verstikking of brandwonden tijdens een brand daar. Sommigen sprongen uit ramen om aan de vlammen te ontsnappen. Het was het hoogtepunt van urenlange straatgevechten tussen pro-Oekraïense en pro-Russische activisten, waarbij al zes mannen waren doodgeschoten. Honderden mensen raakten gewond. Voor velen was dit de donkerste dag in de recente geschiedenis van de haven aan de Zwarte Zee.

Het lijkt ook een sleutelgebeurtenis te zijn geweest voor Oost-Oekraïne, aangezien het slechts een week voor de zogenaamde “referenda” over afscheiding van Kiev plaatsvond, die in de provincies Donetsk en Luhansk zouden worden gehouden. De Russische televisie zond beelden uit van verkoolde lichamen en meldde dat “Oekraïense nazi’s” medeburgers die Rusland welgezind waren, “levend hadden verbrand”. In interviews verklaarden Russische strijders aan de kant van de separatisten dat zij gemotiveerd waren door “het inferno van Odessa”.

Een uit de hand gelopen provocatie

Journalist Sergey Dibrov

Een provisorisch monument voor het Vakbondshuis herinnert aan de slachtoffers. Er zijn foto’s, bloemen, kransen en kaarsen. “Het is een zwaar trauma”, zegt Sergej Dibrov, journalist en getuige. Zijn Odessa, dat bekend staat om tolerantie en een goed humeur, heeft nog nooit zoiets meegemaakt. “Het druist in tegen de tradities van de stad,” zegt de 42-jarige. “Problemen worden hier vreedzaam opgelost.” Dibrov is lid van de “2 mei-groep”, een verzameling journalisten, deskundigen en activisten van beide kanten die een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen hebben uitgevoerd. Kort voor de herdenking van de gebeurtenissen presenteerde de groep haar bevindingen: de tragedie in Odessa was het resultaat van een uit de hand gelopen provocatie.

Dat vindt ook Urs Schwinger. De Duitser runt zijn eigen IT-bedrijf in Odessa. “Ik was die ochtend op het treinstation en was totaal geschokt: mensen kwamen naar buiten met geweren,” zegt hij. De 49-jarige voegt eraan toe dat ze oranje en zwarte linten droegen – een symbool van de pro-Russische activisten. Schwinger volgde de straatgevechten die in het centrum van de stad plaatsvonden thuis op de televisie. Men wilde in Odessa een situatie creëren zoals in Donetsk: “Ik denk dat ze de controle verloren, maar het begon met een pro-Russische provocatie.”

Neo-nazi dreiging in het nieuwe Oekraïne: NEWSNIGHT

Jachttaferelen in het centrum van de stad

Flashback: Mei 2014. Oekraïne is in rep en roer. Gewapende mannen bezetten politiebureaus en administratieve gebouwen in Oost-Oekraïense steden. In Odessa blijft het relatief rustig, maar ook hier zijn pro-Russische activisten, die in tenten op het Kulikovo-plein wonen.

Er is een voetbalwedstrijd gepland voor 2 mei. Duizenden pro-Oekraïense fans, onder wie hooligans en gewone burgers, trekken door de stad. Plotseling worden ze door pro-Russische activisten aangevallen met stenen en knuppels. Er worden zelfs schoten gelost. Sergej Dibrov zegt: “Activisten op het Kulikovo-plein begonnen wapens te gebruiken.” De eerste van een totaal van bijna 50 doden op deze dag is een pro-Oekraïense activist.

Politie faalt

Na de dood van de activist escaleert de situatie. De in aantal overtollige pro-Oekraïense activisten achtervolgen hun tegenstanders door de straten, helemaal tot aan het Kulikovo-plein. “Bebloede jongens kwamen aangerend en zeiden dat we ons moesten verstoppen in het Vakbondshuis, anders zouden we worden gedood en verbrand,” vertelt Svetlana Abakamovitsj. De 74-jarige pro-Russische activiste bevond zich op de tweede verdieping van het gebouw toen de brand uitbrak. Ze verloor verschillende keren het bewustzijn. Haar gezicht en handen waren verbrand, maar ze overleefde het. Abakamovich gelooft dat er chemische wapens zijn gebruikt. “Mijn haar zou bij een normale brand verbrand zijn”, zegt ze terwijl ze een foto van haar verbrande gezicht laat zien die op dat moment is genomen. De “2 Mei Groep” heeft echter geen bewijs gevonden om die theorie te ondersteunen.

Svetlana Abakamovich

Het enige dat duidelijk is, is dat beide partijen met de grootst mogelijke brutaliteit hebben gehandeld. Dit is te zien op een aantal video-opnames. “Ik was er getuige van dat pro-Oekraïense activisten vanuit het Vakbondshuis werden beschoten toen ze probeerden mensen uit het brandende gebouw te redden,” zegt Dibrov. Hij en zijn collega’s leggen de schuld bij de politie: “Als de politie en de hulpdiensten correct hadden gehandeld, zouden er niet zoveel doden zijn gevallen.” Abakamovich sluit zich daarbij aan: “De politie keek gewoon de andere kant op.”

Een van de belangrijkste vragen blijft onbeantwoord

De procureur-generaal is tot dezelfde conclusie gekomen. De politie wordt ervan beschuldigd de onrust niet te hebben verhinderd. Wat de brand in het Vakbondshuis betreft, is er geen bewijs van brandstichting of het gebruik van chemische wapens. De brand begon toen een houten barricade in de foyer vlam vatte terwijl beide partijen molotovcocktails gooiden. De vlammen verspreidden zich snel dankzij een tocht die een “stapeleffect” veroorzaakte. Het is opvallend dat de autoriteiten de centrale stellingen van de onafhankelijke onderzoeksgroep hebben bevestigd.

In totaal zijn 22 personen in staat van beschuldiging gesteld, waarvan de helft in voorlopige hechtenis zit. Nog eens 13 verdachten zijn op de vlucht, onder wie een politiechef en enkele leiders van de pro-Russische beweging. Eerder werd gespeculeerd dat Russische inlichtingendiensten een rol hadden gespeeld in Odessa. Daarover werd met geen woord gerept in de verklaring van de procureur-generaal.

Een van de belangrijkste vragen waar Sergej Dibrov en zijn collega’s echter geen antwoord op konden vinden was: waarom heeft de politie niets gedaan? “Ze waren bang om de verantwoordelijkheid op zich te nemen”, is zijn poging tot een verklaring. Politie en ambulances verkeerden op dat moment in een “rampzalige toestand”. Toch vinden velen in Odessa het moeilijk te geloven dat de hele situatie gewoon een aaneenschakeling van gebeurtenissen was. Velen geven Moskou de schuld, anderen Kiev. Er moeten nog harde bewijzen worden gevonden.

Bron: https://www.dw.com/en/the-odessa-file-what-happened-on-may-2-2014/a-18425200Beheerder Vincent W Schoers

Copyright © 2021 door Zorgdatjenietslaapt.nl. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, of zogenaamde celebrity influencers.

Geef een antwoord