Het Westen stond erbij en keek ernaar in Syrië – het mag niet hetzelfde doen in Oekraïne

Het is tijd dat de VS en hun bondgenoten hun kracht tonen tegenover de agressie van Poetin. We hebben geleerd dat niets anders zal werken

Bashar al-Assad is doorgegaan met het bombarderen van ziekenhuizen en scholen in een macaber, middeleeuws beleid van verschroeide aarde. De nasleep van bombardementen door het regime in Termanin, ten noorden van Idlib, Syrië, 22 februari. Foto: Moawia Atrash/Zuma Press Wire/REX/Shutterstock

De crisis in Syrië gaat onopgemerkt verder. Het Westen kan er belangrijke lessen uit trekken over Poetin, maar de rest van de wereld heeft er vrijwel niets van gemerkt. Oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gaan door in de door Rusland gesponsorde dictatuur, zelfs nu sommige misleide leiders zoals Bashar al-Assad, de architect van deze misdaden, willen teruglokken in een aanvaardbare samenleving.

We kunnen er zeker van zijn dat de president van Oekraïne, Volodymyr Zelenskiy, in tegenstelling tot Assad, Poetin niet met open armen ontvangt. Maar bij het reageren op de noodsituatie in Oekraïne kan en moet het Westen lering trekken uit de situatie in Syrië.

Sinds de VN in 2014 de door Syrië opgegeven voorraad chemische wapens heeft opgeruimd, is Assad doorgegaan met het bombarderen van ziekenhuizen en scholen en het platbranden van dorpen in een macabere, middeleeuwse politiek van de verschroeide aarde. Gelukkig zijn er sinds april 2019 geen chemische wapens meer gebruikt, maar Syrië is vandaag de dag een Russische staat in alles behalve naam, en Assad een marionettendictator met touwtjes die heel duidelijk vanuit Moskou worden aangetrokken. Idlib, een provincie in het noordwesten van Syrië, is de enige regio die nog vrij is van de tirannie, maar met miljoenen ondervoede zielen die daar gevangen zitten, en Assad die brandbommen gooit om hen uit te roken zoals ongedierte, lijkt het nog steeds op de hel op aarde. Zelfs de VN heeft Idlib de rug toegekeerd en geeft hulp aan Assad en zijn vrouw om naar eigen goeddunken te verdelen.

Syrië vertegenwoordigt nu een belangrijke Russische en Iraanse aanwezigheid aan de rand van Europa; en als Oekraïne ook valt, zal het machtsevenwicht sterk verschuiven naar het oosten. Aangezien te veel Europese landen afhankelijk zijn van Russisch gas, is de huidige wereldwijde instabiliteit begonnen in Damascus. Een moedig Rusland dat zich gesteund weet door hoge olieprijzen lijkt veel meer bereid om de confrontatie met de NAVO aan te gaan dan een paar jaar geleden, toen zijn verouderde leger geen partij was voor westerse tanks. Terwijl de rest van ons zijn leger tot op het bot heeft ingekrompen en vertrouwt op elektronica en ruimtevaart om de volgende oorlog uit te vechten, heeft Rusland zijn gepantserde macht gemoderniseerd, die nu rond Oekraïne te zien is – massale en zware bepantsering heeft een unieke kwaliteit, die geen enkele cyberwarrior zal doen verdampen.

Syrië laat zien wat er gebeurt als je een oogje dichtknijpt en je te veel laat beïnvloeden door vredestichters. Degenen van ons die de afgelopen 30 jaar betrokken waren bij interventies in Irak en Afghanistan hebben er problemen mee dat we daar te ver zijn gegaan, maar als we naar Syrië kijken, weten we dat we het beter hadden moeten doen. Die kennis moet onze reactie op Poetins agressie nu bepalen.

Als we over Syrië praten met Syriërs uit Idlib en gebieden die door het regime worden gecontroleerd, is het duidelijk dat iedereen heeft geleden. De mensen in Idlib krijgen tenminste steun van Turkije, en er zijn enkele innovatieve projecten die door Europese landen worden gefinancierd. Veel ziekenhuizen en klinieken in Idlib hebben nu zonne-energie om hun generatoren en operatiekamers te laten werken, omdat er geen brandstof is en het elektriciteitsnetwerk jaren geleden is vernietigd. Er is een elektrische auto, ook aangedreven door zonne-energie, die medicijnen en Covid-vaccins – wanneer die af en toe beschikbaar zijn – rondbrengt in Idlib. In een opmerkelijke wending die alleen in een oorlog zou kunnen gebeuren, bieden sommige van deze Syrische medici, die onder de meest moeilijke en veeleisende omstandigheden een levensvatbaar medisch systeem hebben ontwikkeld, nu aan om in Afghanistan te helpen.

Het Syrische volk heeft blijk gegeven van een ongekende veerkracht en innovatie, ook al is het keer op keer in de steek gelaten. Eerst greep het Westen niet in toen het regime zijn eigen volk begon aan te vallen. Vervolgens hebben de VS als reactie op het gebruik van chemische wapens, dat volgens elke oorlogsregel illegaal is, een rode lijn getrokken voor het gebruik ervan – maar verzuimden op te treden toen die lijn werd overschreden. En ten slotte stonden we erbij te kijken hoe Rusland en Iran zich een weg door Syrië baanden om een vooruitgeschoven operatiebasis voor onze deur te creëren.

Onze leiders zullen er goed aan doen dit te onthouden en sterk en veerkrachtig te zijn om Oekraïne te beschermen. Ik denk niet dat een paar sancties tegen een paar banken en miljardairs Poetin van zijn stuk zullen brengen. Hij begrijpt alleen kracht en macht – het is tijd om ons staal te tonen.

Bron: https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/feb/24/the-west-syria-ukraine-us-allies-vladimir-putin


Beheerder Vincent W Schoers

Copyright © 2021 door Zorgdatjenietslaapt.nl. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, of zogenaamde celebrity influencers.

Geef een antwoord