Oekraïne werkte met de Democraten tegen Trump in 2016 om Poetin te stoppen. De weddenschap werkte averechts.

De Oekraïens-Democratische coördinatie gaat terug tot 2014, toen de toenmalige vicepresident van Obama, Joe Biden, Petro Porosjenko in Kiev hielp installeren. Toen kwam de samenzwering tegen Trump.

Zes jaar geleden, vóór de grootschalige Russische invasie van hun land, wedden de Oekraïners dat een presidentschap van Hillary Clinton betere bescherming zou bieden tegen de Russische president Vladimir Poetin, ook al was hij de Krim binnengevallen tijdens de regering Obama-Biden, waarvan Clinton had gezworen het Russische beleid voort te zetten.

In samenwerking met zowel de regering-Obama als de Clinton-campagne hebben Oekraïense regeringsfunctionarissen in de race van 2016 ingegrepen om Clinton te helpen en Donald Trump te benadelen in een omvangrijke en systematische buitenlandse beïnvloedingsoperatie die grotendeels door de pers is genegeerd. De ongepaste, zo niet illegale, operatie werd voornamelijk uitgevoerd vanuit de Oekraïense ambassade in Washington, waar functionarissen hand in hand werkten met een Oekraïens-Amerikaanse activist en Clinton-campagnemedewerker om de Trump-campagne aan te vallen. Het Obama Witte Huis was ook nauw betrokken bij een poging om hun eigen favoriete leider in Oekraïne op te leiden en vervolgens met zijn regering samen te werken om vuile zaakjes op te spitten over – en zelfs een onderzoek in te stellen naar – hun politieke rivaal.

Oekraïense en Democratische agenten spanden ook samen met Amerikaanse journalisten om schadelijke informatie over Trump en zijn adviseurs te verspreiden – waaronder beschuldigingen van illegale betalingen door Rusland die, hoewel ze later vals bleken te zijn, het ontslag van zijn campagnemanager Paul Manafort afdwongen. De ambassade woog in de aanloop naar de verkiezingen een plan uit om het Congres een onderzoek naar Manafort en Trump te laten instellen en hoorzittingen te organiseren.

Terwijl Oekraïne achter de schermen werkte om Trump te ondermijnen, probeerde het ook om hem publiekelijk een knietje te geven. De Oekraïense ambassadeur nam de buitengewone stap om Trump aan te vallen in een opinieartikel in The Hill, een invloedrijke krant in het Amerikaanse Capitool, terwijl andere Oekraïense topambtenaren de GOP-kandidaat op sociale media afkraken.

De ambassadeur van Oekraïne in de VS viel Trump aan in een opiniestuk, weken voor de verkiezingen van 2016.
The Hill

Op het eerste gezicht was het een slechte gok toen Trump Clinton van de troon stootte. Maar aan het eind van zijn eerste ambtsjaar had Trump de Oekraïners geleverd wat de regering-Obama hen weigerde te geven: tankverwoestende Javelin-raketten en andere dodelijke wapens om zich tegen Russische invallen te verdedigen. Poetin is tijdens Trumps ambtsperiode nooit binnengevallen. In plaats daarvan lanceerde hij een grootscheepse invasie tijdens een andere Democratische regering – een die nu wordt geleid door president Biden, de voormalige vicepresident van Barack Obama, wiens minister van Buitenlandse Zaken Poetin vorig jaar alarmeerde door te verklaren: “Wij steunen het Oekraïense lidmaatschap van de NAVO.” Biden pochte dat hij “teen aan teen” zou gaan met Poetin, maar dat gebeurde niet toen de autocraat tanks verzamelde langs de grens van Oekraïne als reactie op de NAVO ouvertures.

Het Oekraïense onheil maakt deel uit van het bredere onderzoek van speciaal raadsman John Durham – nu een volwaardig strafrechtelijk onderzoek met aanklachten van de grand jury – naar pogingen om Trump in 2016 en daarna valselijk als samenzweerder van het Kremlin aan te merken.

Bronnen zeggen dat Durham verschillende Oekraïners heeft ondervraagd, maar het is niet waarschijnlijk dat het publiek precies te weten zal komen wat hij te weten is gekomen over de omvang van de Oekraïense inmenging in de verkiezingen totdat hij zijn eindrapport vrijgeeft, wat volgens bronnen nog maanden kan duren.

In de tussentijd wordt hier voor het eerst een uitgebreid verslag van gedocumenteerde Oekraïense samenspanning – inclusief inspanningen om de FBI te helpen bij haar onderzoek naar Manafort in 2016 – in elkaar gezet. Het put uit een archief van niet eerder gerapporteerde documenten die zijn voortgekomen uit een geheim onderzoek van de Federal Election Commission naar het Democratisch Nationaal Comité, waaronder nooit eerder beoordeelde beëdigde verklaringen, getuigenverklaringen, contracten, e-mails, sms-berichten, juridische bevindingen en andere documenten uit de zaak. RealClearInvestigations onderzocht ook diplomatieke gespreksafschriften, bezoekerslogboeken van het Witte Huis, openbaarmakingsformulieren voor lobbyen, congresverslagen en getuigenissen van het congres achter gesloten deuren, evenals informatie die door Oekraïense en Democratische functionarissen werd onthuld in sociale mediapostings, podcasts en boeken.

2014:
Prelude tot samenzwering

De Amerikaanse gezanten Victoria Nuland en Geoffrey Pyatt hielpen de Oekraïense Petro Poroshenko aan de macht te brengen, rechts.
AP

De coördinatie tussen Oekraïense en Democratische functionarissen gaat ten minste terug tot januari 2014. Het was toen dat topdiplomaten van Obama – van wie velen nu topposities bekleden in de regering-Biden – begonnen met de engineering van regimeverandering in Kiev, om uiteindelijk een Oekraïense leider te installeren die ze konden controleren.

Op 27 januari belde de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne Geoffrey Pyatt Assistant Secretary of State Victoria Nuland bij haar thuis in Washington om te praten over het kiezen van oppositieleiders om de macht van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, die volgens hen te intiem was met Poetin, in te dammen. “Pyatt zei over een geplande coalitieregering dat ze “iemand met een internationale persoonlijkheid nodig hadden om hier te komen en te helpen dit te verlossen”.

Nuland antwoordde dat Biden’s veiligheidsadviseur Jake Sullivan haar net had verteld dat de vice-president – die optrad als Obama’s contactpersoon in Oekraïne – zijn zegen zou geven aan de deal. “Biden is bereid,’ zei ze. Maar ze waren het erover eens dat ze “snel moesten handelen” en de Europese Unie moesten omzeilen. “Fuck de EU“, zei Nuland tegen de ambassadeur, volgens een uitgelekt transcript van hun gesprek.

Hunter Biden: Zijn vader hielp mee aan de opkomst van een inschikkelijke Oekraïense leider die later een aanklager ontsloeg die onderzoek deed naar zijn zoon.
RCP

De rol van Nuland in het politieke gemanoeuvreer bleef niet beperkt tot telefoongesprekken. Ze reisde naar Kiev en hielp bij het organiseren van straatdemonstraties tegen Janoekovitsj, waarbij ze zelfs sandwiches uitdeelde aan demonstranten. In feite smeerden Obama ambtenaren een revolutie. Binnen enkele maanden werd Janoekovitsj verbannen en vervangen door Petro Porosjenko, die later het werk van Biden zou doen – inclusief het ontslaan van een aanklager die onderzoek deed naar zijn zoon Hunter. Poroshenko zou later ook Clintons kandidatuur voor het Witte Huis steunen, nadat Biden had besloten zich niet kandidaat te stellen vanwege de dood van zijn oudste zoon Beau.

De Amerikaanse inmenging resulteerde in de installatie van een anti-Poetin regering naast Rusland. Een woedende Poetin beschouwde de inmenging als een poging tot staatsgreep en marcheerde spoedig de Krim binnen.

Nuland is nu onderstaatssecretaris van Biden en Sullivan is zijn nationale veiligheidsadviseur.

Alexandra Chalupa, Oekraïens-Amerikaanse Democratische operatieve: Speelde een sleutelrol, te beginnen met de omverwerping van president Viktor Yanukovych.
Afric Vision NouvelleTV/YouTube

In hun oor fluisterde op dat moment een vurige pro-Oekraïne activiste en oude Clinton hand, Alexandra “Ali” Chalupa. Als dochter van Oekraïense immigranten, adviseerde Chalupa begin 2014 informeel het State Department en het Witte Huis. Zij organiseerde meerdere bijeenkomsten tussen Oekraïne-experts en de Nationale Veiligheidsraad om aan te dringen op de afzetting van Janoekovitsj en economische sancties tegen Poetin.

In de NSC-briefings ageerde Chalupa ook tegen oud-advocaat-lobbyist Manafort, die destijds Amerikaans adviseur was voor de Partij van de Regio’s van Janoekovitsj, die zij als een kattepoot van Poetin beschouwde. Ze waarschuwde dat Manafort voor de belangen van Poetin werkte en een bedreiging vormde voor de nationale veiligheid.

Tegelijkertijd werkte Chalupa nauw samen met het team van toenmalig vicepresident Biden, en organiseerde conferentiegesprekken met zijn staf en Oekraïners.

Een andere invloedrijke adviseur in die tijd was de voormalige Britse inlichtingenofficier Christopher Steele, die Nuland schriftelijke rapporten over de Oekraïense crisis en Rusland verschafte waarin Chalupa’s waarschuwingen doorklonken. Nuland behandelde ze als geheime inlichtingen, en tussen het voorjaar van 2014 en begin 2016 ontving ze zo’n 120 rapporten over Oekraïne en Rusland van Steele.

2015:
De actie tegen
Manafort begint

Paul Manafort: Doelwit van Chalupa vanwege werk voor de afgezette Oekraïense president en banden met Trump.
AP

In april 2015 huurde de DNC Chalupa in als een $ 5.000 per maand consultant, volgens een kopie van haar contract, dat liep tot de 2016 verkiezingscyclus. (Jaren eerder had Chalupa fulltime gewerkt voor de DNC als onderdeel van het senior leadership team dat voorzitster Debbie Wasserman Schultz adviseerde). Nadat Trump in juni 2015 zijn hoed in de ring gooide, groeide bij Chalupa de bezorgdheid dat Manafort betrokken was of zou zijn bij zijn campagne, aangezien Manafort Trump al tientallen jaren kende en in Trump Tower woonde. Ze uitte haar zorgen aan top DNC-functionarissen en “de DNC vroeg me om een hit op Trump te doen,” volgens een transcript van een interview uit 2019 op de podcast van haar zus. (Andrea Chalupa, die zichzelf beschrijft als journalist, pochte in een tweet van november 2016: “Mijn zus leidde Trump/Rusland onderzoek bij DNC.”)

Chalupa begon journalisten zowel in Amerika als in Oekraïne aan te moedigen om Manaforts zaken in Oekraïne uit te pluizen en zijn vermeende Russische connecties bloot te leggen. Ze gaf ongefundeerde geruchten, tips en aanwijzingen aan de Washington Post en New York Times, en ook aan CNN, en sprak met verslaggevers op de achtergrond zodat een DNC-medewerker niet als bron zou worden genoemd.

“Ik heb vele, vele uren gewerkt met verslaggevers op de achtergrond, hen doorverwezen naar contacten en bronnen, en hen informatie gegeven,” zei Chalupa.

GASLIT NATION MET ANDREA CHALUPA EN SARAH KENDZIOR
Het Alexandra Chalupa Interview

Maar geen verslaggever werkte nauwer met haar samen dan Yahoo News correspondent Michael Isikoff. Hij vergezelde haar zelfs naar de Oekraïense ambassade, waar ze brainstormden over aanvallen op Manafort en Trump, volgens de dossiers van de FEC-zaak.

Chalupa luidde ook alarmbellen in het Witte Huis. In november 2015 organiseerde ze bijvoorbeeld een bijeenkomst in het Witte Huis tussen een Oekraïense delegatie, waaronder Oekraïne-ambassadeur Valeriy Chaly en NSC-adviseurs – onder wie Eric Ciaramella, een jonge CIA-analist die aan het Witte Huis was uitgeleend en die later een belangrijke rol zou spelen als anonieme “klokkenluider” in Trumps eerste impeachment. Naast de agressie van Poetin besprak de groep ook de vermeende veiligheidsdreiging van Manafort. Chalupa was in december weer in het Witte Huis. Al met al zou ze het Witte Huis van Obama ten minste 27 keer bezoeken, blijkt uit de logboeken van de Secret Service, waaronder het bijwonen van ten minste één evenement met de president in 2016.

Eric Ciaramella (midden rechts) tegenover Oekraïners tijdens een bijeenkomst in juni 2015 in het Witte Huis, geflankeerd door Biden veiligheidsadviseur Michael Carpenter en Ciaramella’s NSC-collega Liz Zentos.
OnbekendOekraïne.com

Januari 2016:
Vergaderingen op hoog niveau
Met Oekraïners in het Witte Huis

Op 12 jan. 2016 – bijna een maand voor de eerste GOP-voorverkiezing – vertelde Chalupa top DNC-functionaris Lindsey Reynolds dat ze sterke aanwijzingen zag dat Poetin de verkiezingen van 2016 voor Trump probeerde te stelen. Uit e-mails blijkt ook dat ze beloofde een inspanning te leiden om Manafort te ontmaskeren – die Trump pas in mei officieel zou inhuren als zijn campagnevoorzitter – en hem en Trump in verband te brengen met de Russische regering. Diezelfde dag bracht Chalupa een bezoek aan het Witte Huis.

Een week later kwamen Obama-functionarissen met vanuit Kiev reizende Oekraïense functionarissen bijeen in het Witte Huis voor een reeks vergaderingen op hoog niveau om onder meer te praten over het nieuw leven inblazen van een lang gesloten onderzoek naar betalingen aan Amerikaanse consultants die voor de Partij van de Regio’s werkten, aldus documenten van de Senaat. De FBI had Manafort in 2014 onderzocht, maar dat leidde niet tot een aanklacht.

Een van de aanwezigen, de politieke ambtenaar van de Oekraïense ambassade Andrii Telizhenko, herinnerde zich dat ambtenaren van het ministerie van Justitie aan onderzoekers van het nationale anticorruptiebureau van Oekraïne (NABU) vroegen of zij konden helpen nieuw bewijs te vinden van partijbetalingen aan dergelijke Amerikaanse figuren. (Drie jaar later zouden de Democraten Trump in staat van beschuldiging stellen omdat hij Oekraïne zou hebben gevraagd vuil te spitten over een politieke rivaal, Joe Biden).

De handhavingsinstanties van de regering-Obama leunden op hun Oekraïense tegenhangers om Manafort te onderzoeken, en verschoven zo middelen van een onderzoek naar een corrupte Oekraïense energie-oligarch die de zoon van Biden honderdduizenden dollars betaalde via zijn gasbedrijf, Burisma.

“Obama’s NSC ontving Oekraïense functionarissen en vertelde hen te stoppen met het onderzoeken van Hunter Biden en te beginnen met het onderzoeken van Paul Manafort,” zei een voormalige hoge NSC-functionaris die aantekeningen en e-mails heeft gezien die uit de vergaderingen voortkwamen en sprak op voorwaarde van anonimiteit.

Plotseling heropende de FBI het onderzoek naar Manafort. “In januari 2016 startte de FBI een onderzoek naar het witwassen van geld en belastingontduiking van Manafort, gebaseerd op zijn activiteiten als politiek adviseur van leden van de Oekraïense regering en Oekraïense politici,” volgens een rapport van de waakhond van het ministerie van Justitie.

De topontmoeting met Oekraïense functionarissen in het Witte Huis duurde drie dagen en eindigde op 21 januari, volgens een kopie van de agenda waarop het logo van het Ministerie van Justitie was afgebeeld. De top werd georganiseerd en geleid door Ciaramella en zijn collega Liz Zentos van de NSC. Andere Amerikaanse ambtenaren waren officieren van justitie en FBI-agenten, alsmede diplomaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Oekraïense delegatie bestond uit Artem Sytnyk, het hoofd van de NABU, en andere Oekraïense officieren van justitie.

Ciaramella was een CIA-gedetacheerd bij het Witte Huis die in 2015 en 2016 het Oekraïne-desk van de NSC bezette. In die rol ontmoette Ciaramella face-to-face met Oekraïense topambtenaren en gaf hij beleidsadvies aan Biden via de toenmalige veiligheidsadviseur van de vicepresident, Michael Carpenter. Hij werkte ook samen met Nuland en Chalupa.

Ciaramella werd overgeplaatst naar het Witte Huis van Trump. Zoals RealClearInvestigations voor het eerst meldde, zou hij later anoniem naar buiten brengen dat Trump de nieuwe president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, vroeg om te helpen de Oekraïense inmenging in de verkiezingen van 2016 “tot op de bodem uit te zoeken”, een telefoontje dat de eerste afzetting van Trump door een door de Democraten gecontroleerd Huis teweegbracht. Ciaramella’s voormalige NSC-collega Alexander Vindman lekte het gesprek naar hem. Vindman, een Oekraïens-Amerikaan, staat ook op één lijn met Chalupa. (Vindman is nu weer in het nieuws vanwege zijn eisen dat de Verenigde Staten meer actieve militaire steun verlenen aan Oekraïne en zijn aandringen dat Trump grote schuld deelt voor de oorlog).

Naast de interacties van Ohr met de FBI en Steel in verband met het Crossfire Hurricane-onderzoek, nam Ohr ook deel aan besprekingen over een afzonderlijk onderzoek naar het witwassen van geld van Paul Manafort dat toen werd geleid door aanklagers van de afdeling witwassen en vermogensherstel (Money Laundering and Asset Recovery Section – MLARS), dat is ondergebracht bij de afdeling strafrecht op het hoofdkantoor van het ministerie. Dat strafrechtelijk onderzoek werd door de afdeling strafrechtelijk onderzoek van de FBI geopend in januari 2016, ongeveer twee maanden voordat Manafort zich als adviseur bij de Trump-campagne aansloot, en had betrekking op aantijgingen dat Manafort zich schuldig had gemaakt aan witwassen van geld en belastingontduiking terwijl hij als politiek adviseur optrad voor leden van de Oekraïense regering en Oekraïense politici,

Naarmate Manafort dichter bij Trump kwam, gingen Obama-functionarissen er dieper op in, en heropende de FBI een afgesloten onderzoek uit 2014.

Justice Department Office van de inspecteur-generaal

Februari 2016:
Obama Witte Huis-Oekraïne
Coördinatie intensivering

Op 2 februari, twee weken na de ontmoetingen in het Witte Huis, blijkt uit de logboeken van de geheime dienst dat Ciaramella in het Witte Huis een ontmoeting had met ambtenaren van het Financial Crimes Enforcement Network van het Amerikaanse ministerie van Financiën, bekend als FinCEN, dat later de FBI zeer gevoelige bankgegevens over Manafort zou bezorgen. (Bovendien lekte een hooggeplaatste FinCEN-adviseur illegaal duizenden van de vertrouwelijke Manafort-gegevens naar de media).

Op 9 februari, minder dan een maand na de top in het Witte Huis, had Telizhenko, die voor het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken werkte, een ontmoeting met Zentos van de NSC in de broodjeszaak Cosi in Washington, volgens e-mails die door de Senaat zijn verkregen. Het is niet bekend wat zij hebben besproken. Bovendien, op 23 februari, e-mailden de twee over het plannen van een nieuwe ontmoeting de volgende dag. “Is het goed als ik mijn collega Eric meeneem, die samen met mij aan Oekraïne werkt?” vroeg Zentos aan Telizhenko, blijkbaar verwijzend naar Ciaramella. In de e-mails bespraken ze onder meer de voorverkiezingen in de VS.

NSC’s Zentos and Ukraine’s Telizhenko would meet and correspond numerous times during 2016.
HSGAC-Finance Committee Hunter Biden Report
Zentos van de NSC en Telizhenko van Oekraïne zouden elkaar in 2016 tal van keren ontmoeten en met elkaar corresponderen.
HSGAC-Financiële Commissie Hunter Biden Verslag

Telizhenko zou later getuigen dat ambassadeur Chaly hem toen had opgedragen “een onderzoek [naar de Trump-campagne] binnen de ambassade te starten, gewoon op mijn eigen houtje, om met mijn contacten uit te zoeken of er een Russische connectie is die we kunnen rapporteren”. Hij vermoedt dat de ambassadeur dat rapport aan Chalupa en de DNC heeft overhandigd. Chalupa bezocht het Witte Huis op 22 februari, blijkt uit toegangsgegevens, slechts enkele dagen voor de tweede ontmoeting die Telizhenko met Zentos had gepland.

Maart 2016:
Chalupa Start
Berichten Aanval Op Manafort
Samen Met Oekraïners

Trump-medewerker Paul Manafort gepromoveerd tot campagneleider en hoofdstrateeg

Nadat Manafort werd benoemd tot Trump campagnevoorzitter, ging de campagne tegen hem in overdrive.
New York Times

Op 3 maart planden Zentos en Telizhenko opnieuw een ontmoeting, deze keer in een bar in Washington genaamd The Exchange. Volgens hun e-mail schreef Zentos: “Ik zal kijken of mijn collega Eric mee wil doen.” Het paar ontmoette elkaar ook de volgende dag in Swing’s koffiehuis in Washington. Na de ontmoeting e-mailde Telizhenko Zentos voor een ontmoeting met een hoge Obama NSC ambtenaar Charlie Kupchan, een oude Clinton knecht die Ciaramella’s baas was op het Rusland/Oekraïne bureau. Kupchan is een uitgesproken criticus van Trump die opmerkingen heeft gemaakt over wat landen “kunnen doen om hem te stoppen” en “de internationale instellingen die we hebben opgebouwd te beschermen”. Zentos en Telizhenko ontmoetten elkaar ook op 10 maart, waarbij ze opnieuw de Cosi-koffieshop patroneerden.

Op 24 maart 2016, vier dagen voordat de Trump-campagne aankondigde dat het Manafort had ingehuurd, ontmoette Chalupa op de Oekraïense ambassade ambassadeur Chaly en zijn politieke adviseur Oksana Shulyar, waar ze hun zorgen over Manafort deelden, volgens Politico.

Toen op 28 maart het nieuws bekend werd dat Manafort bij de Trump-campagne zou gaan werken, kon Chalupa zich nauwelijks inhouden. “Dit is enorm,” sms’te ze naar hoge DNC-functionarissen. “Dit is alles om Trump uit te schakelen.”

Ze begon onmiddellijk anti-Manafort memo’s te verspreiden, waarin ze de DNC waarschuwde voor de “dreiging” die hij vormde van Russische beïnvloeding. De volgende dag, 29 maart, lichtte ze het DNC communicatieteam in over Manafort. Zij broedden op hun beurt een plan uit om de Oekraïense ambassade te benaderen om president Porosjenko Manafort voor de camera te laten veroordelen en de beelden door te sturen naar ABC News, waar voormalig Clinton-medewerker George Stephanopoulos werkt als topanchor. Op 30 maart stuurde Chalupa een e-mail naar Shulyar, haar contactpersoon op de Oekraïense ambassade:

“De kans is groot dat president Porosjenko tijdens zijn bezoek een vraag van de pers krijgt over het recente artikel in de New York Times waarin staat dat Donald Trump Paul Manafort heeft ingehuurd als adviseur voor zijn campagne en of president Porosjenko zich daar zorgen over maakt, gezien het feit dat Trump de waarschijnlijke Republikeinse kandidaat is en gezien de inmenging van Paul Manafort in Oekraïne in de afgelopen decennia,” schreef Chalupa. “Het is belangrijk dat president Porosjenko bereid is om deze vraag te beantwoorden, mocht het aan de orde komen. Op een manier die Paul Manafort ontmaskert voor de problemen die hij Oekraïne blijft bezorgen.”

Binnen enkele minuten na het versturen van de e-mail schreef Chalupa aan Luis Miranda, communicatiedirecteur van de DNC: “De ambassadeur heeft de berichtgeving.”

Daarna reikte ze de hand naar een vriendin in het Congres, de Democratische Rep. Marcy Kaptur van Ohio, over het houden van hoorzittingen om Manafort af te schilderen als een pro-Kremlin schurk.

April 2016:
Chalupa vraagt om Oekraïense vuiligheid over Trump,
zijn campagne, en Manafort

Op 4 april 2016. Chalupa en Shulyar wisselden emails uit en spraken af elkaar te ontmoeten voor koffie op 7 april 2016. 2016 in Kafe Leopold, een restaurant in de buurt van de Oekraïense ambassade. In de e-mail wordt geen specifiek doel voor de ontmoeting genoemd, maar Chalupa verklaart dat zij de planning van het komende culturele evenement in de Oekraïense ambassade wilde voortzetten. Chalupa verklaart dat ze ook van plan was meer te bespreken over de Manafort-kwestie met Shulyar, meer bepaald over zijn recente aanwerving door de Trump-campagne en het gevaar dat hij vormde voor de Amerikaanse veiligheid.
Tijdens de Kafe Leopold bijeenkomst op 7 april. 2016. Chalupa en Shulyar werden later vergezeld door Andrii Thelizenko, een junior diplomaat van de Oekraïense ambassade. Zoals in de volgende paragraaf wordt besproken, hebben wij verklaringen van alle drie de aanwezigen, wier verklaringen over de bijeenkomst sterk uiteenlopen: Thelizenko beweert dat Chalupa vroeg om “vuil” over Trump, Manafort en de Trump campagne: Chalupa erkent het Manafort-isseu te hebben besproken, maar ontkent om hulp te hebben gevraagd: en Shulyar ontkent dat Chalupa specifiek om onderzoek namens de DNC heeft gevraagd, maar beweert dat Chalupa andere soorten hulp van de ambassade heeft gevraagd, in haar persoonlijke hoedanigheid als activiste om het publiek te waarschuwen voor Manafort.

In een FEC-onderzoek liepen de verslagen uiteen over de vraag of Chalupa met Oekraïners over Trump-“vuil” had gesproken.
Federale Verkiezingscommissie

Amerikaanse presidentscampagnes mogen niet samenwerken met buitenlandse regeringen om vuile zaakjes op te spitten over hun politieke tegenstanders. De regels van de Conventie van Genève verbieden diplomaten zich te mengen in de politieke aangelegenheden van hun gastland, met name verkiezingen. Er zijn ook federale wetten die buitenlanders verbieden zich bezig te houden met operaties om de politieke en verkiezingsprocessen in de VS te beïnvloeden of te verstoren. In 2018 klaagde Speciaal Raadsman Robert Mueller 13 Russische onderdanen aan op beschuldiging van samenzwering om de Amerikaanse overheid met dat doel te bedriegen.

Maar slechts enkele weken nadat Manafort door de Trump-campagne was ingehuurd, bleek de Oekraïense ambassade samen te werken met de Clinton-campagne om hem en de campagne te torpederen.

E-mails onthullen dat Chalupa en Shulyar, een topassistent van ambassadeur Chaly, overeenkwamen om elkaar te ontmoeten voor koffie op 7 april 2016 in Kafe Leopold, een restaurant in de buurt van de Oekraïense ambassade in Washington. (Chalupa had slechts drie dagen eerder een bezoek gebracht aan het Witte Huis.) Een van de doelen van de ontmoeting, volgens de dossiers van de FEC-zaak, was het bespreken van Manafort en het gevaar dat hij naar verluidt vormde. Ze werden in het café vergezeld door Telizhenko, die zei dat hij bezig was met een “groot verhaal” over Manafort en Trump voor de Wall Street Journal.

In een verklaring onder ede die in 2019 door de FEC werd afgelegd, beweerde Telizhenko dat Chalupa tijdens de ontmoeting om “vuil” over Trump, Manafort en de Trump-campagne had gevraagd. Telizhenko getuigde ook dat Chalupa hem vertelde dat haar doel was “in principe [om] deze informatie te gebruiken en een commissiehoorzitting te houden onder Marcy Kaptur, congreslid uit Ohio, in het Congres in september om hem van de verkiezingen af te halen.”

Telizhenko benaderde later Ambassadeur Chaly over de toenaderingen van de DNC vertegenwoordiger en hij antwoordde: “Ja. En ik weet dat dit gebeurt. Je moet met haar samenwerken.”

Na met Chaly gesproken te hebben, beweert Telizhenko dat hij terugging naar Shulyar, die hem opdroeg Chalupa te helpen. “Ik ging naar Oksana en zei: ‘Zoals wat zijn we aan het doen?'” getuigde hij. “En ze zei tegen me, ‘Je moet met Chalupa samenwerken. En alle informatie die je hebt, geef je aan mij, ik geef het aan haar, dan geven we het later door aan iemand anders waarmee we coördineren.'”

Minder dan een week later, op 13 april, ontmoette Telizhenko opnieuw Witte Huis-ambtenaar Zentos, zo blijkt uit e-mailgegevens.

Telizhenko zei dat hij de volgende maand ontslag nam vanwege zorgen over het werk van zijn ambassade met Chalupa en het Clinton team.

In haar beëdigde verslag van de bijeenkomst erkende Chalupa dat ze Manafort en het “nationale veiligheidsprobleem” dat hij zou hebben besproken, maar ze ontkende de ambassade om hulp te vragen bij het onderzoek naar hem. Ze gaf toe dat ze “het onderzoek van het Congres had kunnen noemen… dat ik met Marcy Kaptur had gesproken,” maar hield vol dat ze zich niet kon herinneren dat ze had geprobeerd de ambassade daarbij te betrekken.

Shulyar herinnert zich echter duidelijk dat Chalupa de hulp van de ambassade heeft ingeroepen om het publiek te waarschuwen voor Manafort – met inbegrip van verhalen naar de pers en lobbyen bij het Congres, volgens een schriftelijke verklaring aan de FEC uit 2020. Een “idee van Alexandra Chalupa was dat we een medevoorzitter van de Congressional Ukraine Caucus zouden benaderen om een hoorzitting van het Congres over Paul Manafort te initiëren,” zei Shulyar, hoewel ze ontkende dat de ambassade naar dit idee handelde.

Rond dezelfde tijd bezochten twee Oekraïense wetgevers – Olga Bielkova en Pavlo Rizanenko – de VS en ontmoetten journalisten, evenals een voormalige ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken met nauwe banden met senator John McCain – David Kramer van het McCain Institute. Kramer zou later het hele Steele dossier naar de media lekken. De ontmoeting was geregeld door Victor Pinchuk, een belangrijke donor van de Clinton Foundation, een Oekraïense oligarch die bij Clinton lobbyde toen zij minister van Buitenlandse Zaken van Obama was. Bielkova had ook banden met de Clinton Foundation, omdat zij ooit een Clinton Global Initiative programma voor Oekraïense universiteitsstudenten had geleid.

Terwijl Clinton van 2009 tot 2013 in Foggy Bottom zat, gaven Oekraïners meer geld – minstens 10 miljoen dollar, waaronder meer dan 8 miljoen van Pinchuk – aan de Clinton Foundation dan enige andere nationaliteit, inclusief Saoediërs. De donatie van Pinchuk was een aanbetaling op een verbijsterende toezegging van 29 miljoen dollar.

Op 12 april 2016 woonde Bielkova ook een vergadering bij met Ciaramella en zijn NSC-collega Zentos, hoofd van de Oost-Europa-desk, volgens de lobby-openbaarmakingsgegevens.

Eind april hielp Chalupa bij het organiseren van een Oekraïens-Amerikaans protest tegen Manafort in zijn woonplaats Connecticut. Activisten schreeuwden om het ontslag van Manafort door Trump, die ze “het paard van Troje van Poetin” noemden, terwijl ze borden vasthielden met de tekst: “Schande over Poetin, Schande over Manafort, Schande over Trump’ en ‘Poetin, handen af van de Amerikaanse verkiezingen’. Chalupa organiseerde ook sociale mediacampagnes tegen Manafort en Trump, waaronder één die activisten aanmoedigde om de Twitter-hashtags te delen: “#TrumpPutin” en “#Treasonous Trump.”

Nog die maand, benaderde Chalupa Yahoo News verslaggever Isikoff om een hit stuk over Manafort te maken. Ze verbond hem met een delegatie Oekraïense journalisten die D.C. bezochten. Isikoff zou later door Steele gebruikt worden om onwaarheden uit zijn dossier te verspreiden.

Mei-juni 2016:
Vuiligheid over Manafort verspreidt zich

In een e-mail van 3 mei waarschuwde Chalupa DNC-communicatiedirecteur Luis Miranda en DNC-oppositieonderzoeksdirecteur Lauren Dillion dat er “nog veel meer [vuil over Manafort] aan zat te komen”.

Nellie Ohr, Fusion GPS onderzoeker: Mailde haar man Bruce bij Justitie over documenten gevonden door Oekraïense autoriteiten waaruit zou blijken dat Manafort ongeoorloofde betalingen ontving.
Fox Business/YouTube
Documenten onthullen gedegradeerde ambtenaar van Justitie Bruce Ohr ontving een prestatiebonus van 28.000 dollar in 2016 tijdens de Rusland-sonde

Chalupa vertelde hen dat het vuil “een grote Trump component” heeft en “in de komende weken zou toeslaan.” Het is niet duidelijk of ze verwees naar de beruchte “black ledger” laster tegen Manafort, die op 19 mei werd gepromoveerd tot campagnevoorzitter, maar een verhaal hierover was op dat moment in de maak.

Op 30 mei e-mailde Nellie Ohr, een oppositie-onderzoeker voor het door Clinton aangehouden bedrijf Fusion GPS, haar man Bruce Ohr, een topambtenaar bij Justitie die een belangrijke verspreider van het Steele-dossier binnen de regering zou worden, en twee federale aanklagers om hen te wijzen op een artikel waarin stond dat NABU plotseling documenten had ontdekt waaruit zou blijken dat Manafort ongeoorloofde betalingen zou hebben ontvangen.

Te midden van de anti-Manafort activiteiten, ontmoette Zentos Telizhenko weer op 4 mei. En Chalupa bezocht het Witte Huis voor een ontmoeting op 13 mei.

Chalupa bracht nog een bezoek aan het Witte Huis op 14 juni, blijkt uit de Secret Service logs. Op 17 juni hield Ciaramella een bijeenkomst in het Witte Huis met Nuland en Pyatt van het ministerie van Buitenlandse Zaken om geheime Oekraïense aangelegenheden te bespreken.

Eind juni ondertekende de FBI een overeenkomst voor het delen van bewijsmateriaal met de NABU, minder dan twee maanden voordat het Oekraïense anti-corruptiebureau naar eigen zeggen explosief nieuw bewijsmateriaal over Manafort vrijgaf.

Juli 2016:
Oekraïense ambtenaren vallen
Trump aan in het openbaar

Chalupa bleef in gesprek met de Oekraïense ambassade en kreeg het zo gezellig met de ambtenaren daar dat ze haar een positie aanboden als ” attaché consulent ” wat ze afweesin binnen Ministerie van Buitenlandse Zaken van Oekraine.

Diezelfde maand beledigden hooggeplaatste Oekraïense functionarissen Trump openlijk op sociale media, in een ongebruikelijke afwijking van de normale diplomatie.

Zo tweette de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov dat Trump een “clown” was die “een nog groter gevaar voor de VS was dan terrorisme”. In een ander bericht in juli noemde hij Trump “gevaarlijk voor Oekraïne”. En op Facebook waarschuwde de Oekraïense premier Arseny Yatseniuk dat Trump “de waarden van de vrije wereld had uitgedaagd”.

(Nadat Trump Clinton voor het hoofd had gestoten, probeerden Avakov en andere functionarissen hun uitspraken van hun sociale netwerkaccounts te verwijderen, zeggende dat ze zich hadden vergist en overhaaste conclusies hadden getrokken).

“Het was duidelijk dat ze de kandidatuur van Hillary Clinton steunden,” vertelde de Oekraïense wetgever Andriy Artemenko aan Politico. “Ze deden alles, van het organiseren van bijeenkomsten met het Clinton-team tot het publiekelijk steunen van haar tot het bekritiseren van Trump.”

Tijdens haar aanwezigheid op de Democratische conventie in Philadelphia, verspreidde Chalupa het lasterlijke gerucht dat Manafort het brein was achter de vermeende Russische hack van de DNC en dat hij de e-mails van haar en andere Democraten had “gestolen”. Later vertelde ze aan de podcast van haar zus dat ze haar samenzweringstheorie aan de FBI had gemeld, en dat ze uiteindelijk in september met agenten om de tafel ging zitten om haar verhaal over vermeende spionage te vertellen (de Senaat heeft de FBI gevraagd om kopieën van haar samenvattingen van interviews, bekend als FD-302’s). Chalupa stelde ook een rapport op voor de FBI en leden van het Congres, waarin ze haar Russiagate samenzweringstheorieën uiteenzette, die Mueller later niet met bewijzen kon staven.

Bovendien hielp Chalupa bij het verspreiden van het valse verhaal dat Trump een verwijzing naar het leveren van wapens aan Kiev uit het Republikeinse platform verwijderde op de partijconventie eerder die maand. Interne documenten van het platformcomité tonen aan dat het Oekraïne-platform niet kon worden afgezwakt zoals wordt beweerd, omdat de taal over “dodelijke” wapens nooit deel heeft uitgemaakt van het GOP-platform. De uiteindelijke formulering versterkte het platform juist door directe hulp toe te zeggen, niet alleen aan Oekraïne, maar ook aan het leger van Oekraïne in de strijd tegen de door Rusland gesteunde troepen.

Augustus-september 2016:
Het nep Manafort grootboek wordt gelekt

Een door de Oekraïense autoriteiten vrijgegeven pagina uit het valse grootboek van Manafort.
New York Times/NABU

In een andere poging om de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden, lekte de Oekraïense wetgever Serhiy Leshchenko naar de Amerikaanse media wat hij beweerde bewijs was van een geheim handgeschreven grootboek waaruit bleek dat Manafort onder de tafel miljoenen in contanten had ontvangen van de partij van Janoekovitsj. Hij beweerde dat 22 pagina’s van het vermeende grootboek, dat met de hand geschreven posten bevatte, eerder dat jaar op mysterieuze wijze in zijn parlementaire brievenbus waren verschenen. Lesjtsjenko wilde de afzender niet identificeren. Een volledigere kopie van hetzelfde document verscheen later op de stoep van een Oekraïense inlichtingenambtenaar die het doorgaf aan de NABU, die het doorgaf aan in Kiev gestationeerde FBI-agenten. Leshchenko en NABU-ambtenaren hielden persconferenties waarin ze verklaarden dat het document “bewijs” was van de corruptie van Manafort en eisten dat hij “ondervraagd” zou worden.

De Clinton campagne greep het verhaal aan. In een verklaring van 14 augustus, verklaarde campagneleider Robby Mook: “We zijn meer verontrustende connecties te weten gekomen tussen Donald Trump’s team en pro-Kremlin elementen in Oekraïne.” Hij eiste dat Trump “de banden van campagneleider Paul Manafort en alle andere medewerkers en adviseurs van de campagne met Russische of pro-Kremlin entiteiten openbaar zou maken.”

Maar er zat een groot gat in het verhaal. Hoewel Manafort een adviseur was van de partij van Janoekovitsj, werd hij betaald per telegram en niet contant, wat ernstige twijfel doet rijzen over de echtheid van het grootboek. Een ander probleem: het grootboek zou zijn bewaard in het partijhoofdkwartier, maar relschoppers hadden het gebouw verwoest tijdens een brand in 2014.

Lesjtsjenko gaf toe dat hij een politieke agenda had. Hij vertelde The Financial Times destijds dat hij het grootboek openbaar had gemaakt omdat “een presidentschap van Trump de pro-Oekraïense agenda in het Amerikaanse buitenlands beleid zou veranderen”. Hij voegde eraan toe dat de meeste Oekraïense politici “aan de kant van Hillary Clinton staan”.

Leshchenko was toevallig ook “een bron voor Fusion GPS,” zoals Nellie Ohr bevestigde onder ondervraging tijdens een 2019 closed-door House hearing, volgens een gederubriceerd transcript. Fusion was een betaalde agent van de Clinton-campagne, die het particuliere oppositie-onderzoeksbureau meer dan $ 1 miljoen gaf om connecties tussen Trump en Rusland te vergaren. Fusion huurde Steele in om een reeks “inlichtingenmemo’s” samen te stellen die bekend staan als het dossier. Als voormalig MI6-agent gaf Steele de beschuldigingen een schijn van geloofwaardigheid.

FBI contraspionage veteraan Mark Wauck zei dat het dossier en het zwarte grootboek beide afkomstig lijken te zijn van Fusion GPS, dat het witwaste via buitenlanders die Trump haatten – Steele en Leshchenko.

“Het grootboek en het dossier zijn beide Fusion klussen,” zei Wauck. “De twee items deelden een gemeenschappelijke oorsprong: de oppo research shop van de Hillary campagne.”

In een augustus 2016 memo geschreven voor Fusion GPS, “The Demise of Trump’s Campaign Manager Paul Manafort,” beweerde Steele dat hij Leshchenko’s beschuldigingen had bevestigd via zijn anonieme Kremlin-bronnen, die niets meer bleken te zijn dan biervrienden van zijn primaire bronverzamelaar, Igor Danchenko, een Russische immigrant met een reeks arrestaties in de VS voor openbare dronkenschap, zoals RealClearInvestigations voor het eerst meldde. Danchenko had gewerkt voor het Brookings Institution, een Democratische denktank in Washington die Durham heeft gedagvaard in verband met zijn eigen rol in Russiagate. Danchenko werd vorig jaar aangeklaagd door Speciaal Raadsman Durham voor het liegen over zijn bronnen, waaronder één die hij volledig verzon, zoals RCI rapporteerde.

“YANUKOVYCH had PUTIN toevertrouwd dat hij aanzienlijke smeergeldbetalingen aan MANAFORT had goedgekeurd en bevolen, zoals wordt beweerd,” beweerde Steele in het ongefundeerde rapport, waarin hij “een goed geplaatste Russische figuur” aanhaalde die op de hoogte was van een “ontmoeting tussen PUTIN en YANUKOVYCH” die “in het geheim” zou hebben plaatsgevonden op 15 augustus. Als een betaalde informant had Steele lang gerapporteerd aan de FBI over vermeende corruptie waarbij Janoekovitsj betrokken was.

De FBI gebruikte zijn door Clinton gefinancierde dossier als basis voor het verkrijgen van huiszoekingsbevelen om voormalig Trump-adviseur Carter Page te bespioneren, met inbegrip van de valse bewering dat Page optrad als tussenpersoon tussen de Russische leiding en Manafort in een “goed ontwikkeld samenwerkingscomplot” dat onder meer inhield dat de Russische interventie in Oekraïne als campagnekwestie op een zijspoor werd gezet. Steele beweerde ook ten onrechte dat Page had geholpen bij het opstellen van de verklaring van het RNC-platform om sympathieker te staan tegenover de belangen van Rusland door de taal over het leveren van wapens aan Oekraïne te schrappen, volgens een rapport van de waakhond van het Department of Justice. In feite was Page niet betrokken bij het GOP-platform. De onjuiste informatie kwam van Danchenko’s fictieve bron.

Fusion mede-oprichter Glenn Simpson werkte nauw samen met de New York Times aan het Manafort grootboek verhaal. In zijn boek, “Crime in Progress”, schept Simpson op dat hij Leshchenko bij de Times introduceerde als bron, die de krant uiteindelijk enkele van de dubieuze grootboekarchieven bezorgde. Op 19 augustus stapte Manafort uit de Trump-campagne, de dag nadat de Times had gemeld wat het van de anti-Trump operatives te horen had gekregen.

In feite probeerden Oekraïense regeringsfunctionarissen Clinton te helpen en Trump te ondermijnen door documenten te verspreiden waarin een topman van Trump werd beschuldigd van corruptie en de Amerikaanse media te vertellen dat ze de zaak aan het onderzoeken waren.

In 2018 oordeelde een Oekraïense rechtbank dat Leshchenko en NABU’s Sytnyk zich illegaal bemoeiden met de Amerikaanse verkiezingen van 2016 door het zwarte grootboek te publiceren. Onder het bewijs was een opname van Sytnyk die zei dat het bureau het grootboek had vrijgegeven om Clintons campagne te helpen – “Ik heb haar geholpen”, is Sytnyk opscheppend vastgelegd. Maar het kwaad was geschied. De Oekraïners, samen met Chalupa en het Clinton-kamp, bereikten hun doel om de Trump-campagne te ondermijnen door Manaforts uit de weg te ruimen, hoewel ze nooit bewezen dat hij samenspande met de Russen. Dat deed speciaal raadsman Mueller ook niet. Mueller heeft het grootboek niet gebruikt om Manafort te vervolgen nadat een kroongetuige van de aanklager hem had verteld dat het verzonnen was. “Mueller liet het uiteindelijk vallen als een hete aardappel,” zei Wauck.

Oekraïnes neutraliteit in de verkiezingen werd ook in twijfel getrokken in september, toen Porosjenko Clinton ontmoette tijdens een bezoek aan New York. Hij had nooit een ontmoeting met Trump, die een koude schouder leek te krijgen van de Oekraïense leider. In verklaringen na de verrassende overwinning van Trump op Clinton in november heeft de Oekraïense ambassade inmenging in de verkiezingen ontkend en erop aangedrongen dat Chalupa op eigen houtje handelde.

Epiloog

Nadat Trump de verkiezingen won, ondanks haar pogingen hem te saboteren, voorspelde Chalupa: “Onder president Trump zou het Kremlin waarschijnlijk Amerikaanse bondgenoten in Europa kunnen binnenvallen zonder Amerikaanse tegenstand.”

Niet alleen viel Rusland Europa niet binnen “onder Trump,” het viel zelfs Oekraïne niet binnen. De invasie kwam eerder onder Biden, wiens campagne Chalupa steunde. Toch blijft ze Trump de schuld geven. Recente tweets laten zien dat een nog steeds geobsedeerde Chalupa haar extremistische opvattingen over Trump of Manafort niet heeft teruggeschroefd, van wie ze vindt dat hij moet worden vervolgd voor “verraad”.

In een bericht op Twitter van 28 februari beweerde Chalupa bijvoorbeeld dat Poetin “een marionettenregime in de VS heeft geïnstalleerd met de hulp van Paul Manafort”. De dag daarvoor tweette ze: “We hadden een door Poetin geïnstalleerd presidentschap van Trump.” Een dag daarvoor schreef ze: “Nu zou een goed moment zijn om de Poetin-Trump gesprekken over verraad vrij te geven.”

En op 25 februari tweette Chalupa een andere wilde samenzweringstheorie: “Het is belangrijk om op te merken dat Poetin’s imperiale aspiraties van een wereldwijd crimineel imperium zijn, zoals we zagen toen hij Donald J. Trump president installeerde en probeerde om de VS in een Russische satellietstaat te veranderen.”

Bron: https://www.realclearinvestigations.com/articles/2022/03/10/how_ukraine_conspired_with_dems_against_trump_to_prevent_the_kind_of_war_happening_now_under_biden_820873.html


Beheerder Vincent W Schoers

Copyright © 2021 door Zorgdatjenietslaapt.nl. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, of zogenaamde celebrity influencers.

Eén reactie

rama 27 mei 2022 Reageer

Great selection of modern and classic books waiting to be discovered. All free and available in most ereader formats. download free books https://www.philadelphia.edu.jo/library/directors-message-library

Geef een antwoord