In de schaduw van oorlog: Oekraïne als het grote reset-lab van de wereldwijde tech-elites

Symbolbilder (2): Pixabay; Collage: Wochenblick

Sociaal krediet en metaverse hel

Terwijl in Oekraïne een zeer reëel conflict woedt, staat de strijd om de digitale distributie natuurlijk niet in de schijnwerpers. Toch hebben de voorstanders van een radicale wereldomwenteling en totale bewaking reeds lang het potentieel van het Oosteuropese land onderkend. Met de krachtige medewerking van president Volodymyr Selensky zou Oekraïne niet alleen een mekka worden voor de laboratoria voor biologische wapens van de VS, maar ook de weg effenen voor digitale netwerken, de metaverse en de transparante burger. De spil is de digitale ID-app “DiiA”, een afkorting voor ” De staat en ik”.

Selenski’s sociale kredietsysteem

De reis voert ons terug naar 2019. Selenski was nog maar een paar maanden in functie en richtte een “ministerie voor digitale transformatie” op. Haar belangrijkste opdracht was een platform te creëren voor de “staat op een smartphone”, en de app DiiA werd uiteindelijk gelanceerd in februari 2020. Sindsdien is alles snel gegaan: meer dan 50 aanvragen, bewijzen en officiële kanalen lopen nu via de app: rijbewijs, Covid-vaccinatiepaspoort, studentenpas, een bedrijf oprichten, verzekeringen, sociale uitkeringen. Een Frans tech-portaal schrijft: “Een model dat we voorheen alleen kenden van China met zijn sociale kredietsysteem.” Tussen haakjes: “ID Austria” zou in zijn definitieve ontwikkeling ook deze richting uitgaan.

Het sociale kredietsysteem moet letterlijk worden genomen: Vorig jaar beloofde Selenski een beloning van 1.000 hryvnia (ongeveer 30 euro) – ongeveer een tiende van een doorsnee maandloon – aan elke burger die een bewijs van een volledige vaccinatiekaart in DiiA kon voorleggen. De autoriteiten mogen niet langer aandringen op papieren documenten – en waarnemers gaan ervan uit dat de dubbele optie slechts een tijdelijke oplossing is. De timing is nauwelijks toeval: twee weken voor de activering was Selenski voor het eerst eregast op de top van het Wereld Economisch Forum (WEF) onder leiding van “Great Reset”-architect Klaus Schwab.

“Investeringsmekka” voor techbedrijven

Selenski’s WEF-toespraak bevatte reeds het trefwoord van een “nieuw normaal”. De huidige mondiale instellingen functioneren niet efficiënt, zei hij, en de internationale veiligheid moet worden heroverwogen. Zijn toenmalige visie: Oekraïne moet een leidende positie innemen in Midden- en Oost-Europa. Daarbij presenteerde hij openlijk de investeringsmogelijkheden van zijn land en herinnerde hij aan de start van menig “groot techbedrijf” in garages. Zijn vooropgezette droom was een soort Oost-Europese Silicon Valley te openen en van zijn land een “investeringsmekka” te maken. Of zoals Selenski het formuleerde: “Oekraïne is de plaats waar wonderen werkelijkheid worden […] er is een aanzienlijke kans om nieuwe sectoren van de economie uit te breiden”.

Schwab was ingenomen met het idee en was verheugd over de “hervormingen” in het land. Sommige daarvan waren geïnitieerd door het WEF zelf met zijn ondergeschikte denktanks voor Oekraïne. Niet dat er niet al eerder dergelijke overwegingen waren. De globalistische Atlantic Council, bijvoorbeeld, erkende het potentieel voor “innovatie” kort na Selenski’s inauguratie. Het noemde een app waarmee u uw deurintercom via uw mobiele telefoon kunt bedienen. Het noemde ook blockchainbedrijf Bitfury als positief, evenals een aantal andere IT-bedrijven in Oekraïne. Tijdens een netwerkbijeenkomst hebben Schwabs “jonge wereldleiders” Justin Trudeau en Selenski besproken hoe dergelijke “innovaties” verder kunnen worden uitgediept. Er is ook een apart “Oekraïnehuis” in Davos, dat regelmatig beschikbaar is voor “netwerken” tijdens de WEF-bijeenkomsten.

Deals met Apple & Microsoft: Digitale volkstelling

Na het WEF-beroep is het snel gegaan. Al snel werd een deal gesloten met Apple om in 2023 gezamenlijk een digitale volkstelling te houden. Ook dit moet via de DiiA-app lopen, en het Amerikaanse bedrijf moet helpen deze te verbeteren. Het is met name de bedoeling “prioritaire projecten vast te stellen die de overgang van Oekraïne naar een papierloze modus bevorderen”. De samenwerking is opnieuw met het “ministerie van digitale transformatie” – en het is geen op zichzelf staand geval.

Want ook nog in 2020 sloot het departement een soortgelijke deal met Microsoft, die naar verwachting 500 miljoen Amerikaanse dollar zou opleveren. De samenwerking is naar verluidt verstrekkend: het gaat om het creëren van een “zeer veilig ecosysteem van cloudplatforms”. Dit moet gevolgen hebben voor “verschillende sectoren en de energietransitie, de digitale transformatie van de landbouw en duurzaamheid bevorderen”. Bovendien moeten de werkplekken van de Oekraïense regering en overheidsinstanties een volledig netwerkomgeving krijgen.

Overigens heeft Facebook-baas Mark Zuckerberg, die werkt aan de Metaverse, een soort virtuele realiteit die steeds meer gebieden van het leven in een netwerk opneemt, zich al eens met Selenski laten fotograferen. De activiste Naomi Klein vreesde reeds bij Corona dat “Silicon Valley” werkte aan de digitale onderbouw voor een wereldwijde dictatuur. Het is zeer wel denkbaar dat de oorlog in Oekraïne een nieuwe springplank zal zijn voor dergelijke doelstellingen.

Oekraïners worden gekocht voor het virtuele leven: 5 keer het salaris

Om nog meer investeringen aan te trekken, werd voor 2020 ook de zogenaamde “DiiA City” aangekondigd. Dit is een digitaal model voor een economische zone met belastingvoordelen voor techbedrijven. Een van de weinige belastingen in DiiA City is een militaire belasting om het Oekraïense leger te steunen. Er moeten daar ook hoge lonen zijn – ongeveer vijf keer het gemiddelde salaris. Dit zou 450.000 relevante banen moeten opleveren. Het moest een “economisch model voor vereenvoudigde economische regels” worden dat “de basis voor de economische transformatie van het hele land” zou vormen. Selenski steunde het project volledig. Hij herhaalde wat hij in Davos had gezegd: “We willen van Oekraïne een wereldwijde IT-hub maken, een leider op het gebied van innovatie en technologie.”

Het doel was Oekraïense en internationale IT-bedrijven, hightechbedrijven, investeringsfondsen, startende ondernemingen en onderwijsgroepen aan te trekken. De te ploegen gebieden varieerden van landbouwtechnologie tot kunstmatige intelligentie, dronebouw, vliegtuig- en ruimtetechnologie, financiële technologie, medische neurale netwerken en biotechnologie, de reclame-industrie, handelsplatforms, het internet van dingen, uitgeverijen, blockchainbedrijven, digitale outsourcing, de grafische industrie en e-sportbedrijven. Met andere woorden: een enorm fiscaal bevoorrecht technologiepark voor de “Vierde Industriële Revolutie”, waarin mens en machine samensmelten. Het eindpunt is natuurlijk het “internet van het lichaam”, waarin wij volgens het WEF-plan “lichaamsgegevens zullen verzamelen via een reeks apparaten die kunnen worden geïmplanteerd, ingeslikt of gedragen”.

Het begin van het einde van cash, volgens het Chinese model?

De plannen liggen voor de hand: Oekraïne moet de proef worden voor de volledig genetwerkte wereld van de Grote Reset. Het gerenommeerde tijdschrift Forbes heeft het land bijvoorbeeld ook bestempeld als leider van de “digitale valutarevolutie”. Dit is een tweesnijdend zwaard: wat begint als een gedecentraliseerde poging om financiële vrijheid te herwinnen, kan snel omslaan in een cashloze nachtmerrie. Denk bijvoorbeeld aan China, waar vrije cryptocurrencies verboden zijn – maar het land tegelijkertijd begon te werken aan de digitale yuan. Momenteel ontvangen Chinese ambtenaren al een deel van hun salaris als digitaal geld van de staat. In China bedelen mensen nu zelfs om aalmoezen met QR-codes. In Europa zijn soortgelijke plannen al lang aan de gang – berichtte Wochenblick.

Oekraïne als draaischijf voor de digitale markt: ook dat is niets nieuws. Een hefboom hiervoor zijn de zogenaamde “niet-fungibele tokens”. Dit zijn digitale goederen die een bepaalde tegenwaarde hebben als unieke voorwerpen. Voorbeelden tot dusver zijn digitale kunst, muziek of unieke voorwerpen in PC-spelletjes. In theorie kunnen NFT’s echter elke populaire vorm aannemen, zolang deze maar in de blockchain wordt weergegeven. Dus in een bijzonder dystopische toekomst zouden mensen theoretisch kunnen moeten speculeren met cryptocurrency voor een brood. Onlangs nog werd een NFT van een Oekraïense vlag verkocht voor 6,75 miljoen dollar om dat bedrag in het land te pompen.

Van de digitale nachtclub naar de echte virtuele hel

Digitale toepassingen in de metaverse kunnen elke vorm aannemen – en ook hier is Oekraïne een speelterrein voor deze ideeën. De in Kiev gevestigde startup MultiNFT lanceerde enkele dagen geleden zijn eigen token-gebaseerde cryptocurrency. Tot dusver exploiteert het bedrijf bijvoorbeeld digitale nachtclubs in de metaverse. Dergelijke podia en evenementen kunnen natuurlijk ook worden gebruikt om het land te steunen in het huidige conflict en daarna.

Wat thans klinkt als een omgeving van solidariteit zou in de toekomst een horror-illusoire wereld kunnen worden van naast elkaar bestaande maar onderling verbonden metavers. Het WEF hoopt nu al de “systeemfout” van het ongecontroleerde internet te corrigeren. Immers, als wij allen als cyborgs of hologrammen de virtuele realiteit moeten binnengaan voor alle belangrijke zaken, zal het des te gemakkelijker zijn om eventuele dissidenten uit te schakelen – en dat moet dan vrij letterlijk worden genomen. Onder dergelijke omstandigheden klinkt de lof van het WEF voor de “klimaatdoelstellingen van de Oekraïense centrale bank” nog steeds bijna als het meer onschuldige deel van de radicale transformatie…

Bron: https://www.wochenblick.at/great-reset/im-schatten-des-krieges-ukraine-als-great-reset-labor-der-globalen-tech-eliten/


Beheerder Vincent W Schoers

Copyright © 2021 door Zorgdatjenietslaapt.nl. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, of zogenaamde celebrity influencers.

Geef een antwoord