Essentiële informatie over Fibrine

Fibrine is een sterk onoplosbaar eiwit dat door het lichaam wordt aangemaakt als reactie op bloedingen. Wanneer weefselschade (wond) tot bloedingen leidt, wordt een oplosbaar eiwit in het bloedplasma, fibrinogeen genaamd, omgezet in fibrinemoleculen door de werking van een stollingsenzym dat trombine wordt genoemd.

De fibrinemoleculen vormen samen lange vezelketens die de rode bloedcellen en bloedplaatjes op de plaats van de wond verstrengelen. Deze verknoping van het eiwit wordt voltooid door een stof die Factor XIII wordt genoemd en resulteert in een sponsachtige massa die geleidelijk verhardt en samentrekt om een bloedklonter te vormen.

Fibrine is een belangrijk bestanddeel van een bloedklonter. Het moet ons duidelijk zijn dat fibrine alleen door het lichaam wordt aangemaakt wanneer het nodig is. Wanneer iemand een wond oploopt, geeft het lichaam automatisch trombine af, dat vervolgens de lever het signaal geeft fibrinogeen aan te maken en het proces zet de aanmaak van fibrine in gang.

Wat is Fibrine

  1. Gebrek of tekort aan fibrine kan de dood veroorzaken

Fibrine helpt een barrière te vormen op de plaats van de wond om verdere bloeding te stoppen, zodat de wond kan genezen. Er zijn echter mensen met een tekort aan vitamine K of erfelijke problemen (zoals een gebrek aan factor XIII, een tekort aan fibrinogeen of de productie van abnormaal fibrinogeen), waardoor het eiwit niet in voldoende hoeveelheid kan worden gevormd om de wond goed te laten stollen.

Zonder fibrine om het stollingsproces te voltooien, kan de persoon lijden aan hemofilie of bloedingen, wat ernstige bedreigingen voor het leven zijn.

Bij hemofilie is het vermogen van het bloed om te stollen sterk verminderd door de afwezigheid van een stollingsfactor, meestal factor VIII. Terwijl het optreden van een bloeding wijst op een groot bloedverlies (van meer dan een kwart van het bloed in de circulatie).

Lees meer:

Rustem I. Litvinov, PhD & John W. Weisel, PhD (2016). What Is the Biological and Clinical Relevance of Fibrin?

  1. Kunstmatige fibrine kan worden gemaakt en gebruikt bij de behandeling van patiënten

Naarmate de medische wetenschap zich verder ontwikkelt, is het nu mogelijk kunstmatige fibrine te maken. Producten die werken als fibrine worden nu gemaakt en gebruikt bij operaties.

Bijvoorbeeld fibrinelijm, een kunstmatig product gemaakt van trombine en fibrinogeen dat wordt gebruikt als huidlijm om wonden of hechtingen af te sluiten.

Andere bekende behandelingen voor fibrinedeficiëntie zijn manipulatie van fibrinescaffolds waarmee weefsel opnieuw wordt opgebouwd en infusie van bevroren plasma.

Lees meer:

  1. Een teveel aan fibrine kan ook de dood veroorzaken

Fibrine is een genezend element van het lichaam, maar een teveel is, net als al het andere, niet goed. Helaas hebben veel mensen een teveel aan dit eiwit in hun lichaam.

Tijdens de activering van de stollingscascade kan overmatige aanmaak van fibrine mogelijk zijn, wat waarschijnlijk tot trombose leidt. De vorming van bloedklonters in de bloedvaten kan de bloedstroom in de bloedsomloop belemmeren.

Dit is een bekend gezondheidsrisico bij mensen met multiple sclerose, de ziekte van Alzheimer, artritis en chronische vermoeidheid.

Lees meer:

Michel T Corban, MD, Olivia Y Hung, MD, PhD, Girum Mekonnen, MD, Parham Eshtehardi, MD, Danny J Eapen, MD, Emad Rasoul-Arzrumly, MD, Hatem Al Kassem, MD, Pankaj Manocha, MD, Yi-An Ko, PhD, Laurence S Sperling, MD, Arshed A Quyyumi, MD, & Habib Samady, MD (2016). Elevated Levels of Serum Fibrin and Fibrinogen Degradation Products Are Independent Predictors of Larger Coronary Plaques and Greater Plaque Necrotic Core.

  1. Fibrinestolsels zijn sterker in de richting van de bloedstroom

De structuur van de fibrinestolsel beïnvloedt sterk de snelheid van fibrinolyse (enzymatische afbraak van de fibrine in bloedklonters) en de stabiliteit van de stolsel.

Uit onderzoek is gebleken dat de fibrinevezels in de richting van de bloedstroom zijn gericht. Dit veroorzaakt een grotere stijfheid van de klonters en een snellere fibrinolyse in die richting. Interessant is dat fibrinevezels beter bestand zijn tegen rek dan tegen buiging.

Lees meer:

Anirudh Chandrashekar, Gurtej Singh, Jonah Garry, Nicholas Sikalas, & Nicos Labropoulos (2018). Mechanical and Biochemical Role of Fibrin Within a Venous Thrombus.

  1. Fibrine-afbraakproducten kunnen de gezondheid aantasten

Lange vezelige ketens van fibrine houden de bloedplaatjes op de plaats van de wond vast om een stolsel te vormen, maar uiteindelijk, wanneer de epitheelcellen rond de wond celdeling ondergaan om nieuw weefsel te vormen, is het stolsel niet langer nodig.

Wanneer het stolsel van de genezende wond afbreekt en de fragmenten door de bloedvaten reizen, kan het overal in het lichaam gaan stollen. De fragmenten worden Fibrine Degradatie Producten of FDP’s genoemd.

De resulterende klonter of embolie zou idealiter door de natuurlijke processen van het lichaam moeten oplossen, tenzij er een zeer hoog gehalte aan FDP’s in het bloed aanwezig is (meer dan 10 microgram per milliliter). Een hoog gehalte aan FDP’s in het bloed maakt iemand kwetsbaar voor levensbedreigende aandoeningen zoals een beroerte.

Een reeks bloedonderzoeken en medicatie zullen nodig zijn, aangezien emboli kunnen groeien en een bloedvat kunnen blokkeren of kunnen krimpen en een litteken achterlaten. FDP’s kunnen plaques vormen op de wanden van bloedvaten en bijdragen tot de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Lees meer:

Megha Kadani, Satish B.N.V.S., Maharudrappa B., Prashant K.M., Deepa Hugar, Umesh Allad, & Prasanth S. Prabhu (2014). Evaluation of Plasma Fibrinogen Degradation Products and Total Serum Protein Concentration in Oral Submucous Fibrosis.

  1. Veroudering wordt geassocieerd met een te hoog fibrinegehalte

Zoals eerder vermeld, is een teveel aan fibrine niet goed voor de gezondheid. Het is goed om te weten dat fibrinolytische enzymen, die goede enzymen zijn, in het lichaam beschikbaar zijn om het teveel weg te eten. Maar als we ouder worden, vermindert ons lichaam de productie van deze enzymen.

Het gevolg is dat overtollig fibrine zich ophoopt en een verminderde werking van verouderende organen veroorzaakt. Hierdoor lijken wonden bij ouderen traag te genezen en grotere littekens achter te laten.

Lees meer:

Pretorius E, Oberholzer HM, van der Spuy WJ, & Meiring JH (2010). Age-related changes in fibrin networks and platelets of individuals over 75: a scanning electron microscopy study showing “thrombotic preparedness”.

  1. Nattokinase en Serrapeptase zijn de krachtigste fibrine-afbrekende enzymen in het lichaam

Een teveel aan fibrine in het bloed kan de slagaders verstoppen en tot verschillende ontstekingsziekten leiden. Nattokinase en Serrapeptase zijn de twee essentiële fibrinolytische enzymen die fibrine afbreken en het bloed zuiveren van fibrine.

Bromelaïne is een ander enzym dat helpt bij het verminderen van fibrine, maar het kan geen reeds gevormde fibrine klonters oplossen.

Lees meer:

R Dubey, J Kumar, D Agrawala, T Char, & P Pusp (2013). Isolation, production, purification, assay and characterization of fibrinolytic enzymes (Nattokinase, Streptokinase and Urokinase) from bacterial sources.

  1. Rokers hebben waarschijnlijk een veranderde fibrinestructuur in vergelijking met niet-rokers

Uit onderzoek is gebleken dat blootstelling aan sigarettenrook de tijd die nodig is voor de vorming van fibrine verkort en de stolselsterkte verhoogt.

Factor XIII, die een dwarsverbinding vormt tussen fibrine, blijkt bij rokers verhoogd te zijn. Ook is aangetoond dat het fibronectine in het fibrinenetwerk introduceert, waardoor zowel de grootte als de dichtheid van de fibrinevezels toeneemt.

Als reactie op verwondingen worden het fibrinenetwerk en de FDP’s dus sterk verdikt en kunnen ze moeilijk op natuurlijke wijze oplossen, waardoor het risico op trombose en zelfs beroerte toeneemt.

Lees meer:

Rajat S. Barua, Fridolin Sy, Sundararajan Srikanth, Grace Huang, Usman Javed, Cyrus Buhari, Dennis Margosan, & John A. Ambrose (2009). Effects of Cigarette Smoke Exposure on Clot Dynamics and Fibrin Structure.

  1. Fibrine kan worden aangetroffen in een maligniteit

Hoewel niet is aangetoond dat de hoeveelheid afgezette fibrine enige mate van kwaadaardigheid veroorzaakt, bestaat er wel een correlatie waarbij het waarschijnlijk de progressie van tumorcelgroei en metastase beïnvloedt.

Kankercellen hebben ongeveer 15 maal zoveel fibrine om zich heen als gezonde cellen. De kleverigheid van het eiwit maakt het voor het immuunsysteem onmogelijk de kankercellen te bereiken en ze te vernietigen.

Lees meer:

  1. Voedingssupplementen & een gezonde levensstijl kunnen helpen om een gezond fibrinegehalte te behouden

Voedingsmiddelen zoals gember, knoflook, groene thee en amla zijn goed voor de bloedverdunning en reiniging. Andere middelen en supplementen die het meest worden gebruikt zijn Serratiopeptidase, Nattokinase, Lipase, Protease, Papaïne, Bromelaïne, Rutine, Co-enzym Q10, en Magnesium.

Een algehele gezonde levensstijl is het geheim voor een goed leven en een gezond fibrinegehalte.

Lees meer:

Manuel A. Gomez-Marcos, José I. Recio-Rodríguez, Maria C. Patino-Alonso, Vicente Martinez-Vizcaino, Carme Martin-Borras, Aventina de-la-Cal-dela-Fuente, Ines Sauras-Llera, Alvaro Sanchez-Perez, Cristina Agudo-Conde, & Luis García-Ortiz (2014). Relationship between Physical Activity and Plasma Fibrinogen Concentrations in Adults without Chronic Diseases.

Bron: https://www.thrombocyte.com/what-is-fibrin/


Beheerder Vincent W Schoers

Copyright © 2021 door Zorgdatjenietslaapt.nl. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, of zogenaamde celebrity influencers.

Geef een antwoord