Het Afghaanse dubbelspel, Biden is ziende blind

door Lawrence Kadish

Wereldwijd is er geen vriend of vijand die niet ziet dat Amerika’s betrouwbaarheid als bondgenoot is gesloopt. Groot-Brittannië, dat troepen in Afghanistan heeft, werd niet eens geraadpleegd.

Duizenden Amerikanen die op instructies wachten en niet naar een luchthaven kunnen waarvan de toegang nu door de Taliban wordt gecontroleerd, zitten nog steeds vast in Afghanistan. Pathetisch genoeg wordt hun gezegd “ter plaatse te schuilen”. De tolken en hun gezinnen, aan wie was beloofd dat zij in geval van crisis zouden worden gered, zitten niet alleen in de val; er zijn berichten dat leden van de Taliban met “namenlijsten” van deur tot deur gaan op zoek naar bondgenoten van het Amerikaanse leger.

Er werd een sterk argument aangevoerd om helemaal niet terug te trekken. Het doel was ervoor te zorgen dat Amerika nooit meer zou worden aangevallen door een terroristische groepering van het type van 9/11. Daartoe had de VS een bescheiden militaire voetafdruk, als een kleine verzekeringspremie, in Afghanistan…. De VS heeft tenslotte al tientallen jaren troepen in Duitsland en Zuid-Korea, en niemand heeft geroepen om hun verwijdering.

Wat moeten bondgenoten als Taiwan of Israël nu wel niet denken nadat ze hebben toegekeken hoe slecht bewapende stamleden een Amerikaanse bondgenoot, die we resoluut beloofden te helpen, aan de kant schoven? Erger nog, wat moeten Amerika’s tegenstanders, zoals China, Rusland, Iran of Noord-Korea nu wel niet denken? Dat een dergelijk vluchtgedrag de perfecte gelegenheid biedt om de Oekraïne of Taiwan aan te vallen?

Het communistische China kan zien wat Amerika en het Westen deden als reactie op zijn inbeslagneming van Hongkong, zijn bedrieglijke opbouw van nepeilanden als militaire bases in de Zuid-Chinese Zee, zijn aanvallen op Noord-India, zijn dreigementen met een nucleaire aanval op Japan, zijn dreigementen om Australië aan te vallen en zijn leugens over de overdraagbaarheid van mens op mens van zijn Covid-19-virus die tot dusver wereldwijd de dood van meer dan 4.000.000 mensen en de verwoesting van ontelbare economieën hebben veroorzaakt – precies niets.

Wereldwijd is er geen vriend of vijand die niet ziet dat Amerika’s betrouwbaarheid als bondgenoot is gesloopt. Groot-Brittannië, dat troepen in Afghanistan heeft, werd niet eens geraadpleegd.

Duizenden Amerikanen die op instructies wachten en niet naar een luchthaven kunnen waarvan de toegang nu door de Taliban wordt gecontroleerd, zitten nog steeds vast in Afghanistan. Pathetisch genoeg wordt hun gezegd “ter plaatse te schuilen”. De tolken en hun gezinnen, aan wie was beloofd dat zij in geval van crisis zouden worden gered, zitten niet alleen in de val; er zijn berichten dat leden van de Taliban met “namenlijsten” van deur tot deur gaan op zoek naar bondgenoten van het Amerikaanse leger.

Er werd een sterk argument aangevoerd om helemaal niet terug te trekken. Het doel was ervoor te zorgen dat Amerika nooit meer zou worden aangevallen door een terroristische groepering van het type van 9/11. Daartoe had de VS een bescheiden militaire voetafdruk, als een kleine verzekeringspremie, in Afghanistan…. De VS heeft tenslotte al tientallen jaren troepen in Duitsland en Zuid-Korea, en niemand heeft geroepen om hun verwijdering.

Wat moeten bondgenoten als Taiwan of Israël nu wel niet denken nadat ze hebben toegekeken hoe slecht bewapende stamleden een Amerikaanse bondgenoot, die we resoluut beloofden te helpen, aan de kant schoven? Erger nog, wat moeten Amerika’s tegenstanders, zoals China, Rusland, Iran of Noord-Korea nu wel niet denken? Dat een dergelijk vluchtgedrag de perfecte gelegenheid biedt om de Oekraïne of Taiwan aan te vallen?

Het communistische China kan zien wat Amerika en het Westen deden als reactie op zijn inbeslagneming van Hongkong, zijn bedrieglijke opbouw van nepeilanden als militaire bases in de Zuid-Chinese Zee, zijn aanvallen op Noord-India, zijn dreigementen met een nucleaire aanval op Japan, zijn dreigementen om Australië aan te vallen en zijn leugens over de overdraagbaarheid van mens op mens van zijn Covid-19-virus die tot dusver wereldwijd de dood van meer dan 4.000.000 mensen en de verwoesting van ontelbare economieën hebben veroorzaakt – precies niets.

Taliban fighters stand guard along a street near the Zanbaq Square in Kabul on August 16, 2021, after a stunningly swift end to Afghanistan’s 20-year war, as thousands of people mobbed the city’s airport trying to flee the group’s feared hardline brand of Islamist rule. (Photo by Wakil Kohsar / AFP) (Photo by WAKIL KOHSAR/AFP via Getty Images)

De afschuwelijke moedwillige terugtrekking van president Joseph Biden uit Afghanistan is zo immens en de geopolitieke gevolgen zo ernstig, dat we de omvang van de ramp ten volle moeten beseffen.

Door aan te dringen op een onmiddellijke terugtrekking verwierp Biden blijkbaar het advies van minister van Defensie Lloyd J. Austin III en generaal Mark A. Milley, de voorzitter van de Joint Chiefs of Staff. Volgens de New York Times:

“Zelfs toen het aantal Amerikaanse troepen in Afghanistan gestaag afnam tot de 2.500 die nog overbleven, knutselden de leiders van het ministerie van Defensie nog steeds een militaire inspanning in elkaar die erin slaagde de Verenigde Staten te beschermen tegen terroristische aanvallen….”

Directeur van de Centrale Inlichtingendienst William Burns waarschuwde de Amerikaanse Senaat ook dat een terugtrekking de mogelijkheid zou verspelen om menselijke inlichtingen in het gebied te hebben om op te pikken wat de Taliban, Al-Qaeda of Isis misschien van plan zijn in hun voortdurende aanval op het Westen.

Wereldwijd is er geen vriend of vijand die niet inziet dat de betrouwbaarheid van Amerika als bondgenoot is aangetast. Groot-Brittannië, dat troepen heeft in Afghanistan, werd niet eens geraadpleegd.

Duizenden Amerikanen die op instructies wachten en niet naar een luchthaven kunnen waarvan de toegang nu door de Taliban wordt gecontroleerd, zitten nog steeds vast in Afghanistan. Pathetisch genoeg wordt hun gezegd “ter plaatse te schuilen”. Tolken en hun gezinnen, aan wie was beloofd dat zij in geval van crisis zouden worden gered, zitten niet alleen vast; er zijn berichten dat leden van de Taliban met “lijsten met namen” van deur tot deur gaan op zoek naar bondgenoten van het Amerikaanse leger.

Volgens de Washington Post:

“Ik heb alles gegeven wat ik had aan de Amerikanen, maar als ze weg zijn, zal ik gedood worden,’ vertelde Abdul Rashid Shirzad aan de journalisten. De 35-jarige echtgenoot en vader beheerste het Engels en riskeerde zijn leven om twee jaar te dienen als tolk op het slagveld voor Navy SEALs. Shirzad zei dat zijn identiteit en die van andere VS-medewerkers bekend zijn bij Taliban-extremisten: “Ze houden ons in de gaten, en ze schieten ons niet neer zoals ze Afghaanse soldaten neerschieten. Als ze me pakken, onthoofden ze me.”

Andere berichten vertellen dat de Taliban ook van deur tot deur gaan en meisjes, sommige nog maar 12 jaar oud, naar buiten sleuren om ze tot “seksslavinnen van de strijders” te maken of voor gedwongen huwelijken.

Volgens sommige militaire deskundigen had deze rampzalige afloop grotendeels kunnen worden voorkomen indien de terugtrekking van de troepen was gepland voor de winter, wanneer de Taliban naar Pakistan terugkeren om de kou te ontvluchten, in plaats van midden in de zomer, kennelijk het gevechtsseizoen. Biden wilde er niets van weten.

Er werd een sterk argument aangevoerd om helemaal niet terug te trekken. Het doel was ervoor te zorgen dat Amerika nooit meer zou worden aangevallen door een terroristische groepering van het type van 9/11. Daartoe hadden de VS een bescheiden militaire voetafdruk, als een kleine verzekeringspremie, in Afghanistan van 2500 manschappen, zes luchtmachtbases waaronder de grootste, Bagram; en vanaf de landingsbanen de mogelijkheid om tegenstanders als China, Rusland, Noord-Korea, Iran, en andere punten in of nabij Centraal-Azië te bereiken. Die vliegbases zijn nu in handen van de Taliban.

Om nu een groot deel van Oost- of Centraal-Azië te bereiken, zouden de VS eerst ongeveer acht uur moeten vliegen vanuit de Golfstaten, of misschien vanuit Pakistan – niet de meest praktische benadering, hoewel de VS naar verluidt op zoek zijn geweest naar andere vliegbases in Centraal-Azië. De VS hebben tenslotte al tientallen jaren troepen in Duitsland en Zuid-Korea, en niemand heeft geroepen om hun verwijdering.

Ook bestaat de vrees dat de behandeling van vrouwen en meisjes na het vertrek van de Amerikanen onbeschrijflijk zal zijn. MSNBC rapporteert:

“Volgens Human Rights Watch hebben de Taliban Afghaanse burgers die banden hebben met de regering standrechtelijk geëxecuteerd – een ontwikkeling die minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in alle bescheidenheid ‘verontrustend’ noemde. De Afghanen die de afgelopen decennia hun leven op het spel hebben gezet om het Amerikaanse leger te helpen, zijn naar verluidt al onthoofd, een grotesk verzuim van onze plicht tegenover de Afghanen die zo dwaas waren in de VS te geloven”.

Wat moeten bondgenoten als Taiwan of Israël nu wel niet denken nadat ze hebben toegekeken hoe slecht bewapende stamleden een Amerikaanse bondgenoot die we resoluut beloofden te helpen, aan de kant schoven? Erger nog, wat moeten Amerika’s tegenstanders, zoals China, Rusland, Iran of Noord-Korea nu wel niet denken? Dat een dergelijk vluchtgedrag de perfecte gelegenheid biedt om de Oekraïne of Taiwan aan te vallen?

Het communistische China kan zien wat Amerika en het Westen deden als reactie op zijn inbeslagneming van Hongkong, zijn bedrieglijke opbouw van nep-eilanden als militaire bases in de Zuid-Chinese Zee, zijn aanvallen op Noord-India, zijn dreigementen met een nucleaire aanval op Japan, zijn dreigementen om Australië aan te vallen en zijn leugens over de overdraagbaarheid van mens op mens van zijn Covid-19-virus die tot dusver wereldwijd de dood van meer dan 4.000.000 mensen en de verwoesting van talloze economieën hebben veroorzaakt – precies niets.

Het nieuwe Islamitische Emiraat Afghanistan zal nu het centrum worden voor een herlevend terrorisme, een Mekka voor terroristen. Terroristen in Europa, nu aangemoedigd, zullen een commando- en controlehoofdkwartier hebben om uit te putten. Bovendien, wat houdt hen en de duizenden terroristen, waaronder hooggeplaatste Al-Qaeda-agenten, die deze week uit Afghaanse gevangenissen zijn vrijgelaten, tegen om de VS binnen te komen via de nieuwe open, niet-bestaande zuidgrens van de VS?

In juni kondigde president Biden aan dat het Afghaanse leger, 300.000 man sterk, bewapend was met “alle gereedschappen… en uitrusting van een modern leger. Wij leverden geavanceerd wapentuig.” Veel van dit wapentuig – “enorme hoeveelheden door de VS geleverde vuurkracht” – is nu in het bezit van de Taliban, mogelijk om te worden gebruikt tegen de VS en onze bondgenoten in heel Europa.

Historici hebben het voordeel dat zij terug kunnen kijken op cruciale gebeurtenissen die tientallen, generaties, zelfs eeuwen geleden plaatsvonden en dat zij achteraf kunnen zien hoe het lot van naties werd veranderd door beslissingen, besluiteloosheid, vergissingen, of een gebrek aan leiderschap. In dit geval hoeven zij niet te wachten om het vonnis van de geschiedenis te vellen. Het is nu duidelijk dat de regering Biden een diepgaande en gevaarlijke misrekening heeft gemaakt, en de vrije wereld zal daarvoor de prijs betalen. Nu de 20e verjaardag van 9/11 nadert, zal de bittere ironie menige Amerikaan niet ontgaan.

Lawrence Kadish zit in de Raad van Bestuur van het Gatestone Instituut.

Geef een antwoord