Meldingen van verwondingen, sterfgevallen na COVID-vaccins nemen gestaag toe, nu FDA en CDC-akkoord gaan met derde vaccinatie voor immuungecompromitteerden

VAERS-gegevens die vrijdag door de CDC werden vrijgegeven, toonden een totaal van 571.831 meldingen van bijwerkingen in alle leeftijdsgroepen na COVID-vaccins, waaronder 12.791 sterfgevallen en 77.490 ernstige verwondingen tussen 14 dec. 2020 en 6 aug. 2021.

Door: Megan Redshaw

Uit gegevens die op 13 augustus door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn vrijgegeven, blijkt dat tussen 14 december 2020 en 6 augustus 2021 in totaal 571 831 bijwerkingen zijn gemeld aan VAERS, waaronder 12 791 sterfgevallen – een stijging van 425 ten opzichte van de voorgaande week. Er waren 77.490 meldingen van ernstige verwondingen, inclusief sterfgevallen, gedurende dezelfde periode – een stijging van 7.385 ten opzichte van de voorgaande week.

Als de “buitenlandse meldingen” die bij VAERS werden ingediend buiten beschouwing worden gelaten, werden 451.049 ongewenste voorvallen, waaronder 5.859 sterfgevallen en 36.871 ernstige verwondingen, gemeld in de VS. Van de 5.859 Amerikaanse sterfgevallen die vanaf 6 augustus werden gemeld, vond 13% plaats binnen 24 uur na vaccinatie, 19% binnen 48 uur na vaccinatie en 33% bij mensen die binnen 48 uur na vaccinatie een begin van de symptomen kregen.

In de VS waren op 6 augustus 349,8 miljoen doses COVID-vaccin toegediend. Dit is inclusief: 140 miljoen doses van het vaccin van Moderna, 196 miljoen doses van Pfizer en 13 miljoen doses van het COVID-vaccin van Johnson & Johnson (J&J).

De gegevens zijn rechtstreeks afkomstig van meldingen die zijn ingediend bij het Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS), het belangrijkste door de overheid gefinancierde systeem voor het melden van ongewenste bijwerkingen van vaccins in de VS.

Elke vrijdag maakt VAERS alle meldingen van vaccinatieschade openbaar die vanaf een bepaalde datum zijn ontvangen, meestal ongeveer een week voor de datum van bekendmaking. Bij VAERS ingediende meldingen vereisen nader onderzoek voordat een oorzakelijk verband kan worden bevestigd.

De Amerikaanse gegevens van deze week voor 12- tot 17-jarigen laten zien:

16.408 bijwerkingen, waarvan 983 als ernstig werden beoordeeld en 18 sterfgevallen werden gemeld. Twee van de achttien sterfgevallen waren zelfmoorden.

Tot de meest recente gemelde sterfgevallen behoren een 15-jarige jongen (VAERS I.D. 1498080) die eerder COVID had gehad, bij wie in mei 2021 cardiomyopathie werd vastgesteld en die overleed vier dagen na ontvangst van zijn tweede dosis Pfizer-vaccin op 18 juni, toen hij op het voetbalveld in elkaar zakte en een ventriculaire tachycardie kreeg; en een 13-jarig meisje (VAERS I.D. 1505250) dat overleed nadat ze een hartaandoening had gekregen na ontvangst van haar eerste dosis Pfizer-vaccin.

Andere sterfgevallen zijn twee 13-jarige jongens (VAERS I.D. 1406840 en 1431289) die twee dagen na ontvangst van een Pfizer-vaccin overleden, een 13-jarige jongen die overleed na ontvangst van Moderna (VAERS I.D. 1463061), drie 15-jarigen (VAERS I.D. 1187918, 1382906 en 1242573), vijf 16-jarigen (VAERS I.D. 1420630, 1466009, 1225942, 1475434, en 1386841) en drie 17-jarigen (VAERS I.D. 1199455, 1388042 en 1420762).

2.424 meldingen van anafylaxie onder 12- tot 17-jarigen met 99% van de gevallen toegeschreven aan het vaccin van Pfizer.

419 meldingen van myocarditis en pericarditis (hartontsteking) waarvan 414 gevallen toegeschreven kunnen worden aan het vaccin van Pfizer.

81 meldingen van bloedstollingsstoornissen, waarbij alle gevallen werden toegeschreven aan Pfizer.

De totale VAERS-gegevens van deze week, van 14 dec. 2020 tot 6 aug. 2021, voor alle leeftijdsgroepen samen, laten zien:

21% van de sterfgevallen was gerelateerd aan hartaandoeningen.

54% van de overledenen was man, 43% was vrouw en in de overige overlijdensrapporten werd het geslacht van de overledene niet vermeld.

De gemiddelde leeftijd van overlijden was 73,1 jaar.

Vanaf 6 augustus meldden 2.695 zwangere vrouwen bijwerkingen in verband met COVID-vaccins, waaronder 931 meldingen van miskraam of vroeggeboorte.

Van de 2.585 gemelde gevallen van Bell’s Palsy, werd 50% toegeschreven aan Pfizer vaccinaties, 43% aan Moderna en 6% aan J&J.

510 meldingen van het Guillain-Barré syndroom, waarbij 40% van de gevallen werd toegeschreven aan Pfizer, 34% aan Moderna en 25% aan J&J.

123.496 meldingen van anafylaxie, waarbij 45% van de gevallen werd toegeschreven aan het vaccin van Pfizer, 47% aan Moderna en 8% aan J&J.

8.218 meldingen van bloedstollingsstoornissen. Hiervan werden 3.428 meldingen toegeschreven aan Pfizer, 3.510 aan Moderna en 1.695 aan J&J.

2.076 gevallen van myocarditis en pericarditis, waarvan 1.309 gevallen werden toegeschreven aan Pfizer, 690 gevallen aan Moderna en 71 gevallen aan het COVID-vaccin van J&J.

FDA staat extra vaccindoses toe voor immuungecompromitteerde patiënten

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft op 12 augustus toestemming gegeven voor een derde dosis van de COVID-vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna voor mensen met een verzwakt immuunsysteem.

De CDC gaf ook de definitieve goedkeuring voor de derde dosis, na de unanieme aanbeveling van 13 augustus van de Adviescommissie voor Immunisatiepraktijken (ACIP) van het agentschap.

Zoals The Defender op 13 augustus meldde, heeft geen van beide vaccins de volledige goedkeuring van de FDA gekregen, en geen van beide heeft klinische proeven in het laatste stadium afgerond om aan te tonen dat een derde dosis de immuniteit zal verhogen of zal werken tegen COVID-varianten.

De gewijzigde toestemming van de FDA voor noodgebruik staat mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, of mensen met een vergelijkbaar niveau van verzwakt immuunsysteem, toe een extra dosis COVID-vaccin te krijgen. Het vaccin van J&J werd niet opgenomen omdat er niet voldoende gegevens waren over boosters, aldus het agentschap.

Het besluit van de FDA “stelt artsen in staat om immuniteit te stimuleren bij bepaalde immuungecompromitteerde personen die extra bescherming tegen COVID19 nodig hebben,” tweette Dr. Janet Woodcock, waarnemend commissaris van de FDA, 12 augustus.

“Anderen die volledig gevaccineerd zijn, zijn voldoende beschermd en hebben op dit moment geen extra dosis COVID-19-vaccin nodig,” tweette Woodcock.

De kwetsbare groep patiënten bestaat uit minder dan 3% van de Amerikaanse volwassenen, volgens CDC-directeur Dr. Rochelle Walensky.

Hartontsteking na COVID-vaccins komt vaker voor dan CDC beweert, nieuw onderzoek toont Amerikaanse volksgezondheidsfunctionarissen beweren dat gevallen van myocarditis en pericarditis na COVID-vaccinatie zeldzaam zijn – maar nieuw onderzoek, online gepubliceerd in de Journal of American Medical Association (JAMA), toont aan dat ze mogelijk vaker voorkomen dan gemeld.

Post-vaccin myocarditis en pericarditis lijken ook twee “verschillende syndromen te vertegenwoordigen,” vertelde Dr. George Diaz, van het Providence Regional Medical Center Everett, aan Medscape Cardiology.

Diaz en collega’s bekeken 2.000.287 elektronische medische dossiers (EMR) van mensen die ten minste één COVID-vaccinatie kregen. De dossiers, verkregen van 40 ziekenhuizen in Washington, Oregon, Montana en Californië, toonden aan dat 20 mensen vaccin-gerelateerde myocarditis hadden (1,0 per 100.000) en 37 hadden pericarditis (1,8 per 100.000).

Een recent CDC-rapport, gebaseerd op VAERS-gegevens, suggereerde een incidentie van myocarditis van ongeveer 4,8 gevallen per 1 miljoen na ontvangst van een mRNA COVID-vaccin.

De nieuwe JAMA-studie vertoonde een “vergelijkbaar patroon [als de CDC-studie], hoewel met een hogere incidentie [van myocarditis en pericarditis] na vaccinatie, wat wijst op onderrapportage van ongewenste voorvallen bij vaccins”.

Het JAMA-rapport stelde ook: “Bovendien kan pericarditis vaker voorkomen dan myocarditis bij oudere patiënten.”

“Onze studie resulteerde in hogere aantallen gevallen waarschijnlijk omdat we het EMR doorzochten, en [ook omdat] VAERS vereist dat artsen verdachte gevallen vrijwillig melden,” vertelde Diaz aan Medscape.

De onderzoekers berekenden dat het gemiddelde aantal gevallen van myocarditis of pericarditis per maand tijdens de pre-vaccinperiode van januari 2019 tot en met januari 2021 16,9 was, vergeleken met 27,3 tijdens de vaccinperiode van februari tot en met mei 2021. De gemiddelde aantallen gevallen van pericarditis tijdens dezelfde periodes waren 49,1 en 78,8.

De auteurs zeiden dat beperkingen van hun analyse mogelijk gemiste gevallen buiten zorginstellingen en gemiste diagnoses van myocarditis of pericarditis omvatten, waardoor de incidentie zou worden onderschat, evenals onnauwkeurige EMR-vaccinatie-informatie.

Moeder van 14-jarige die myocarditis kreeg na Pfizer-vaccin vertrouwt volksgezondheidsfunctionarissen niet meer

In een exclusief interview vorige week met The Defender, zei Emily Jo dat voordat haar zoon, Aiden, zijn eerste dosis van Pfizer’s vaccin kreeg, haar werd wijsgemaakt dat de kans dat hij een bijwerking zou krijgen “één op een miljoen” was.

Aiden, een 14-jarige uit Georgia, had geen voorgeschiedenis van COVID of reeds bestaande aandoeningen, met uitzondering van astma. Op 10 juni, enkele dagen na zijn tweede Pfizer-prik, maakte Aiden zijn moeder om 4.30 uur wakker omdat zijn borstpijn deed en hij niet kon ademen.

Jo zei dat ze op de hoogte was van de mogelijke bijwerking van een hartontsteking, maar ze geloofde de CDC, die zei dat de reactie zeer zeldzaam en mild was. “Wat ze niet uitlegden is dat mild ziekenhuiszorg betekent en follow-up zorg voor onbepaalde tijd,” zei Jo.

“Het grootste probleem is dat ze [CDC] niet uitleggen wat milde myocarditis betekent,” zei Jo. “Aiden’s cardioloog vertelde ons dat geen enkel geval van myocarditis ‘mild’ is. Dat is hetzelfde als zeggen dat een hartaanval mild is,” zei ze dat de cardioloog haar dat vertelde.

Jo zei dat haar zoon gemakkelijk moe wordt en dat zijn herstel een lang proces zal zijn. Ze zei dat al haar kinderen volledig gevaccineerd zijn en dat ze een van de meest vertrouwensvolle voorstanders was van de CDC en de American Academy of Pediatrics – totdat haar zoon zijn vaccinatieschade opliep.

25-jarige krijgt myocarditis na Moderna-vaccin

In een ander exclusief interview vorige week met The Defender vertelde Deborah Brenner dat haar zoon, een gezonde 25-jarige uit Ohio, myocarditis opliep vijf dagen na zijn eerste dosis van het COVID-vaccin van Moderna, toegediend op 22 juli.

Christopher Brenner kreeg koorts na het vaccin, en binnen vijf dagen had hij pijn op de borst zo hevig dat hij niet kon slapen, dus ging hij naar de Defiance Mercy Clinic.

Toen Christopher op de eerste hulp lag, bleek uit tests dat zijn troponinegehalte hoog was. “Ik was op dat moment gealarmeerd,” zei Brenner.

“Een van de verpleegsters op de eerste hulp zei dat het myocarditis kon zijn door het vaccin, maar alle anderen deden alsof het ernstig was – maar niet zo erg,” zei Brenner. “Toen zijn cijfers hoger werden, werd het ernstiger.”

Toen de verpleegkundigen Christopher’s troponine niveau een tweede keer namen was het hoger, dus hielden ze hem een nachtje hier.

“Toen hij nog in Defiance was, gingen we naar de internist die bij mijn zoon myocarditis vaststelde en zei dat het een reactie op het vaccin was,” zei Brenner. “De internist legde uit dat het ene type ontsteking rond het hart zit en het andere in het hart – en Christopher’s was het type dat ontsteking in het hart veroorzaakte.”

Christopher’s troponine niveau bleef stijgen, dus werd hij per ambulance overgebracht naar het St. Vincent Ziekenhuis in Toledo. Benner zei dat de cardiologen in Toledo er absoluut tegen waren om de reactie in verband te brengen met het vaccin. “Ze wilden er niet op ingaan, wilden er niet over praten en zeiden alleen dat zijn cijfers wel weer naar beneden zouden komen,” zei ze. “Ik raakte echt gefrustreerd omdat ik me afvroeg wat er in zijn hart aan de hand was dat we niet konden zien.”

Na vier dagen in het ziekenhuis te hebben gelegen en behandeld te zijn met bloedverdunners en bètablokkers, werd Christopher ontslagen. De ontslagarts vertelde Brenner dat hij niet wist waarom de andere artsen niet wilden toegeven dat de reactie van haar zoon veroorzaakt was door het vaccin.

“Iedereen heeft allergische reacties en uw zoon heeft gewoon een allergische reactie op het vaccin gehad,” zei hij. “Ik kan hier niet zitten en u 100% vertellen dat het vaccin de oorzaak is maar het feit dat hij het vaccin kreeg en dagen later problemen begon te hebben – er was iets aan de hand.”

EU onderzoekt nieuwe mogelijke neveneffecten van mRNA COVID-vaccins

De Europese geneesmiddelenautoriteiten hebben op 11 augustus gezegd dat zij drie nieuwe aandoeningen onderzoeken die door een klein aantal mensen zijn gemeld nadat zij de vaccins van Pfizer en Moderna hadden genomen.

Het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bestudeert erythema multiforme, een vorm van allergische huidreactie; glomerulonefritis, of nierontsteking; en nefrotisch syndroom, een nieraandoening die wordt gekenmerkt door veel urineverlies van eiwitten, meldde Reuters.

Het EMA gaf geen details over het aantal gevallen van de nieuwe aandoeningen, maar zei dat het meer gegevens had opgevraagd bij de vaccinmakers.

De regelgever, die de nieuwe beoordelingen bekendmaakte als onderdeel van routine-updates van de veiligheidssectie van de databank van geautoriseerde vaccins, heeft op dit moment geen wijzigingen aanbevolen op de etiketten van mRNA-vaccins.

Pfizer’s werkzaamheid daalt tot 42% nu Delta-variant vat krijgt

Zoals The Defender op 11 augustus meldde, toonde een nieuwe voorpublicatie van een onderzoek aan dat de effectiviteit van mRNA-vaccins in juli kelderde toen de Delta-variant de overhand kreeg – met Moderna slechts 76% effectief en Pfizer slechts 42% effectief tegen infectie.

De studie, waarin bezorgdheid werd geuit over de effectiviteit van mRNA COVID-vaccins – met name die van Pfizer – tegen de Delta-variant, trok de aandacht van topambtenaren van de regering-Biden, meldde Axios.

“Als dat geen wake up call is, dan weet ik het niet meer,” vertelde een hoge ambtenaar van Biden aan Axios.

De studie, die nog moet worden beoordeeld door collega’s, vergeleek de effectiviteit van Moderna en Pfizer COVID-vaccins in het Mayo Clinic Health System van januari tot juli 2021, gedurende welke tijd de Alfa- of Delta-variant veel voorkwamen.

Over het algemeen vonden de onderzoekers dat het vaccin van Moderna 86% effectief was tegen infectie tijdens de studieperiode, en dat van Pfizer 76% effectief was. Het vaccin van Moderna was 92% effectief tegen ziekenhuisopname en dat van Pfizer was 85% effectief. Er waren geen sterfgevallen in beide cohorten.

Maar de effectiviteit van het vaccin daalde sterk in juli, toen de Delta-variant meer voorkwam. Moderna was slechts 76% effectief tegen infectie en Pfizer was slechts 42% effectief.

“We zagen een uitgesproken vermindering van de effectiviteit van BNT162b2 [Pfizer] samenvallen met de stijgende prevalentie van de Delta-variant in de Verenigde Staten, maar dit tijdelijke verband impliceert geen causaliteit,” schreven Venky Soundararajan en zijn co-auteurs.

De auteurs concludeerden dat “verdere evaluatie van mechanismen die ten grondslag liggen aan verschillen in hun effectiviteit, zoals doseringsschema’s en samenstelling van het vaccin, gerechtvaardigd zijn”.

158 dagen en tellende, CDC negeert de vragen van The Defender

Volgens de website van de CDC, “volgt de CDC elke melding van overlijden op om aanvullende informatie te vragen en meer te weten te komen over wat er is gebeurd en om te bepalen of het overlijden een gevolg was van het vaccin of niet.”

Op 8 maart nam The Defender contact op met het CDC met een schriftelijke lijst van vragen over gerapporteerde sterfgevallen en verwondingen in verband met COVID-vaccins. We hebben herhaalde pogingen gedaan, per telefoon en e-mail, om een antwoord op onze vragen te krijgen.

Ondanks meervoudig telefonisch en e-mail contact met veel mensen bij het CDC, en ondanks de mededeling dat ons verzoek in het systeem zat en dat iemand zou reageren, hebben we nog op geen enkele van de door ons gestelde vragen antwoord gekregen. Het is al 144 dagen geleden dat we onze eerste e-mail met een verzoek om informatie naar de CDC stuurden.

Megan Redshaw

Megan Redshaw's avatar

Megan Redshaw is a freelance reporter for The Defender. She has a background in political science, a law degree and extensive training in natural health.

Geef een antwoord